DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Apspriedīs Latvijas intereses un iespējas ANO Drošības padomē 2026.-2027. gadā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atzīmējot ANO dibināšanas 75. gadskārtu un turpinot sabiedrības diskusiju par Latvijas virzību uz ANO Drošības padomi, 2020. gada 23. oktobrī tiešsaistē notiks Latvijas Ārpolitikas institūta pētījuma “Latvijas intereses un iespējas Apvienoto Nāciju organizācijas drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusā” prezentācija un diskusija.

Pētījumu prezentēs tā autors Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis, rosinot ekspertu diskusiju par Latvijas iespējām un ieguvumiem no starptautiskā, drošības un ekonomisko sadarbības iespēju aspekta, Latvijai kandidējot uz ANO Drošības padomes dalībvalsts vietu 2026.-2027. gadā. Tiks pārrunāti arī jautājumi par aktīvas iesaistes nozīmi pasaules ietekmīgākajā daudzpusējo sarunu formātā, kas lemj par globāliem pasaules attīstības jautājumiem – mieru, drošību un pasaules ilgtspēju. Virtuālajā diskusijā ar Igaunijas pieredzi dalīsies Igaunijas pastāvīgais pārstāvis ANO Ņujorkā, vēstnieks Svens Jirgensons, jo Igaunija šobrīd ir ievēlēta ANO Drošības padomē līdz 2021. gada beigām.

Pasākums būs skatāms tiešsaistē Ārlietu ministrijas mājas lapā www.mfa.gov.lv un Ārlietu ministrijas Facebook profilā https://www.facebook.com/arlietuministrija/posts/2995219503915127.

Pētījums “Latvijas intereses un iespējas Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusā” pieejams https://lai.lv/publikacijas

Lai arī Latvija un pārējās Baltijas valstis nevarēja būt to valstu vidū, kuras 1945. gadā apvienojās šajā organizācijā ar mērķi nepieļaut jauna pasaules kara atkārtošanos, tieši ANO bija pirmā starptautiskā organizācija, kurā Latvija iestājās 1991. gadā uzreiz pēc neatkarības atgūšanas. Ar dalību ANO Latvija kā suverēna valsts pilnvērtīgi atgriezās starptautiskajā sistēmā. Tādām nelielām valstīm kā Baltijas valstis dalība ANO Drošības padomē dod iespēju piedalīties un būt redzamām pasaulē svarīgāko drošības jautājumu risināšanā. Vienlaikus šī dalība simbolizē valsts briedumu un spēju uzņemties atbildību par pasaules mēroga procesiem.

Diskusija tiek organizēta, 24. oktobrī atzīmējot ANO dienu. Šogad aprit 75 gadi kopš ANO dibināšanas un 29 gadi kopš Latvijas dalības šajā organizācijā, tādēļ ANO tematikai Latvijā pievērsta īpaša uzmanība. “ANO mēnesī” notiek dažādu institūciju rīkoti pasākumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI