DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmieras muzejā – Andra Vārpas darbu izstāde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Nauris Veiss

No 24.oktobra Valmieras muzeja Izstāžu namā apskatāma tēlniecības un zīmējumu darbu izstāde “Andris Vārpa. Personīgi”.

Ar jaunu dabas zīmējumu kolekciju, koka skulptūru grupu, četru personīgi nozīmīgu portretu sēriju un vienu ārtelpas objektu Valmieras muzejā tēlnieks un zīmētājs Andris Vārpa svin 70.dzimšanas dienu, atgriežoties pie jaunrades sev raksturīgajā tēlniecības un zīmējumu tandēmā. Mākslinieks saka: “Skulptūra ir telpisks darbs, tā enerģiju izstaro visos virzienos, līdzīgi kā to dara spuldzīte bez apvalka. Zīmējums savukārt to dara tikai vienā virzienā – uz skatītāju, un zīmējums paveic to, ko nevar paveikt vizuāli plastiskā māksla. Ja izstādes salīdzinām ar izrādēm, var teikt, ka manas skulptūras ir aktieri, bet zīmējumi ir scenogrāfiskā telpa, kurā šie aktieri dzīvo.”

Zīmējumu kolekcijā ir Latvijas ainava, kas noskatīta konkrētās vietās, visbiežāk Ziemeļvidzemē starp Valmieru un Rūjienu vai ceļā no Rīgas uz Valmieru. Darbu motīvi turpinās dažādās variācijās cauri laikiem, un daudzi kļuvuši par mākslinieka personīgajām ikonām, piemēram, ekspresīvie vītoli, noapaļotās krūmu gubas, egļu silueti, trepju motīvs un citi. Jaunākajos darbos arī līdz šim neredzēti motīvi: ezeri, mazpilsētas ugunis, vietām pazib figurāls siluets.

Skulptūru grupa “Divpadsmit” ir askētiskas figūras, kaltas no vēsturiskām koka brusām, kas kalpojušas kā jumta balsti 1795.gadā celtajai vecās mācītājmuižas klētij Dzirnavu ezera krastā, kas tagad ir tēlnieka darbnīca un dzīvesvieta. Varbūt tie ir sieviešu stāvi aiz gadsimtu miglas?

Skulptūra “Tālavas sudrabs” sagaidīs skatītāju pirms ieejas muzejā. Tā ir nosacīts vēstures motīvs. Skulptūra, kuru 21.gadsimtā rada tēlnieks, kurš apbrīno un domā par laikmetu un cilvēkiem, kuri šeit dzīvoja 13.gadsimtā.

Portretu kolekcijas ekspozīcija piedāvās vienkopus aplūkot četrus Andra Vārpas nozīmīgus darbus – māksliniekam pazīstamus, tuvus, kas tapuši laikā no pagājušā gadsimta 80.gadiem līdz šodienai, modeļiem klātesot. Meitas Artas Vārpas portrets – jaunākais portretu kolekcijas darbs izstādē. Arta Vārpa arī izvēlējusies mākslas ceļu, viņa ir mākslas zinātniece un izstādes “Andris Vārpa. Personīgi” kuratore.

Andrim Vārpam ir nozīmīga loma Latvijas mākslā. Viņam ir stabils, brīvs un radoši savdabīgs mākslinieka rokraksts. Viņš darbojas tēlniecībā, dārza dekoratīvajā tēlniecībā, medaļu mākslā, veidojis pieminekļus un piemiņas plāksnes. Mākslinieks kopš 1976. gada piedalījies izstādēs Latvijā un daudzviet pasaulē. Organizējis, vadījis, piedalījies tēlniecības simpozijos Latvijā un ārzemēs. Andris Vārpa (1950) dzimis Rīgā, audzis un mācījies Rūjienā, dzīvo Valmierā.

Ievērojot noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, interesentiem, apmeklējot Valmieras muzeju, ir jāvalkā sejas maska. Sejas masku var nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam. Tāpat sejas masku var nevalkāt medicīnisku iemeslu dēļ.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI