DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Deputāti: ārvalstu studentu piesaistei ir jābūt valdības dienaskārtībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augstākās izglītības eksports ir strauji augoša Latvijas tautsaimniecības pakalpojumu nozare. Ārvalstu studentu piesaistei ir jābūt valdības līmeņa prioritātei, un augstākās izglītības eksporta tālāka attīstība gan kvalitātes, gan studentu skaita ziņā iespējama tikai ar valdības atbalstu. To uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas deputāti trešdien, 7.oktobrī, lemjot attiecīgu vēstuli sagatavot Ministru kabinetam.

Deputāti uz kopsēdi bija aicinājuši domnīcas “Certus” valdes priekšsēdētāju Dauni Aueru, kas klātesošos iepazīstināja ar pētījuma rezultātiem par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ieguldījumu augstākās izglītības eksportā.

Kā atzīmēja D.Auers, RSU ir vadošā Latvijas augstskola pēc kopējā starptautisko studentu skaita, otrajā vietā ierindojoties Rīgas Tehniskajai universitātei. RSU augstākās izglītības pakalpojumu eksporta tiešais pienesums Latvijas ekonomikai 2020.gadā ir 49,6 miljoni eiro. Tiešo pienesumu veido studiju maksa, izdevumi par mājokli un dzīvošanu, kā arī viesu, kuri ārvalstu studentus Latvijā apciemo, izdevumi, informēja D.Auers.

Deputāti sēdē atzīmēja, ka arī citām Latvijas augstskolām jācenšas sasniegt šo līmeni. Latvijā studējošie ārvalstu studenti valstij ir liels ieguvums un ir jādomā par to, kā jaunos speciālistus šeit noturēt arī pēc studiju beigām, lai viņu zināšanas būtu iespējams izmantot valsts attīstībai, pauda deputāti.

Tāpat klātesošie pārsprieda RSU iespējas palielināt uzņemto ārvalstu studentu skaitu, kā arī veidus, kā Rīgas pilsēta varētu ārvalstu studentus atbalstīt. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI