DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Atklās piemiņas plāksni komponistam Uldim Stabulniekam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Komponista Ulda Stabulnieka daiļrade ir cieši saistīta ar Rīgu – komponista melodijās Latvijas galvaspilsēta ir apdziedāta tik daudz, kā neviena cita Latvijas komponista darbos, tādēļ pateicoties Rīgas domes finansiālajam atbalstam, pie nama Rīgā, A. Čaka ielā 33, kur 1945. gada 8. oktobrī piedzima U. Stabulnieks, tiks atklāta dziesminiekam veltīta piemiņas plāksne. Piemiņas plāksnes skices autore ir jaunā māksliniece Linda Oše, bet akmeņkaļa darbus un komponista portreta atveidi bronzā realizēja pieredzējušais tēlnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Valtis Barkans. Piemiņas plāksnes izveides idejas autors ir producents Juris Millers: “Šogad bijām iecerējuši organizēt koncertu “Stabulnieks. Čaks. Rīga”, taču publisko pasākumu ierobežojumi valstī un pasaulē lika mainīt plānus. Esmu priecīgs un pateicīgs Rīgas domei, kas rada iespēju finansiāli atbalstīt šīs piemiņas zīmes izveidi.”

Piemiņas plāksnes atklāšana notiks komponista dzimšanas dienā – ceturtdien, 8. oktobrī plkst. 13.00 Rīgā, A.Čaka ielā 33. Paredzēts, ka plāksni atklās Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) un Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka (Attīstībai/Par!), ceremonijā piedalīsies arī komponista ģimenes pārstāvji.

Komponists Uldis Stabulnieks ir viens no izcilākajiem Latvijas 20. gadsimta komponistiem. Mācījies Rīgā, E. Dārziņa mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā. 1965. gadā bija viens no karavīru ansambļa “Zvaigznīte” dibinātājiem, kas 1967. gadā uzvarēja festivālā “Liepājas dzintars”. 1972. gadā Stabulnieks sarakstīja pirmo latviešu blūza kompozīciju “Miglas blūzs”, bet no 1969. līdz 1988. gadam bija Latvijas Televīzijas un radio estrādes un vieglās mūzikas orķestra koncertmeistars, vēlāk – ansambļa “Tip Top” vadītājs, kura solisti bija Margarita Vilcāne un Ojārs Grinbergs. Komponists devās Mūžībā 2012. gadā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI