DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

UNESCO nedēļā Latvijā aicina domāt par sadarbības nozīmi nākotnes pasaules veidošanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šī gada 12. līdz 18. oktobrim Latvijā notiks ikgadējā UNESCO nedēļa, kas šogad aicinās domāt par aktuālajiem izaicinājumiem un meklēt risinājumus to pārvarēšanai, veidojot tādu pasauli, kurā vēlētos dzīvot paši un kādu novēlētu bērniem. Atzīmējot ANO 75. gadadienu, UNESCO nedēļā tiks izcelta sadarbības nozīme kā lokālā, tā globālā mērogā.

“UNESCO nedēļā līdz šim allaž tiecāmies iedvesmot jaunām idejām, aktivitātēm, rīcībai. Šoruden ir pienācis laiks apstāties un pārdomāt, kā kopīgiem spēkiem varam pārvarēt pandēmiju, kā arī citus izaicinājumus, kas ietekmē planētas un cilvēces nākotni, piemēram, klimata pārmaiņas, militāri konflikti, humanitārās krīzes u.c. Šogad, kad atzīmējam Apvienoto Nāciju Organizācijas 75. gadadienu, arvien skaidrāk iezīmējas nepieciešamība ciešākai sadarbībai starp institūcijām un cilvēkiem, īpaši uzrunājot jauniešus,” norāda UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

UNESCO ir daļa no Apvienoto Nāciju Organizācijas jeb ANO sistēmas, kuras mērķis ir vienot nācijas, lai tās stiprinātu mieru un ilgtspējīgu attīstību, ievērojot taisnīguma, cilvēka cieņas un visas sabiedrības labklājības principiem. Latvijas Republikas vēstnieks un pastāvīgais pārstāvis ANO Ņujorkā Andrejs Pildegovičs, uzrunājot un aicinot jauniešus uzzināt vairāk par ANO un tās darbu, akcentē, ka  “ANO ir unikāls starptautiskās partnerības piemērs, pasaules miera un ilgtspējīgas attīstības pamats” un aicina “tuvāk iepazīt šo globālo organizāciju un aktīvi iesaistīties Latvijas un visas cilvēces labā!”

Lai bērniem un jauniešiem, kuri būs nākotnes politikas veidotāji un lēmumu pieņēmēji, skaidrotu ANO sistēmu un tās lomu šī brīža un nākotnes izaicinājumu risināšanā, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija izstrādājusi metodiskos materiālus – nodarbību plānus dažādām vecuma grupām, kas skaidro ANO un tās aģentūru uzbūvi un darbību. Plāni, kā arī tos pavadošie video, kas tapuši sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Ārlietu ministriju un ANO Bēgļu aģentūras pārstāvniecību Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, pieejami šeit: http://skolas.unesco.lv/lv/jaunumi/ano-75-macibu-stundas-ano-un-tas-sistemas-iepazisanai/. Aicinām Latvijas izglītības iestādes šīs stundas rīkot UNESCO nedēļā vai līdz oktobra beigām, publiskojot paveikto sociālos tīklos ar tēmturi #UNESCOnedēļa2020 un #ANO75.

UNESCO nedēļā, apzinoties izglītības būtisko lomu nākotnes veidošanā, 14. oktobrī notiks konsultatīvās padomes "Izglītība visiem" sanāksme, kurā izglītības jomas pārstāvji, politikas veidotāji un eksperti, atsaucoties UNESCO starptautiskās "Izglītības nākotnes" komisijas aicinājumam, diskutēs par izglītības nākotnes perspektīvām pēc Covid-19.

UNESCO nedēļa Latvijā ik gadu norisinās kopš 2011. gada. Tā ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI