DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

ZPR darba grupā spriež par elektroenerģijas taupīšanu un iepazīst nākotnes vēja parku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) rīkotajā projekta “e-MOPOLI” enerģētikas darba grupā, kas norisinājās 28. septembrī, apspriesti dažādi ar elektroenerģijas taupīšanu saistīti Zemgalē īstenoti projekti, kā arī citas radniecīgas un aktuālas tēmas.

Darba grupas sanāksmi atklāja Zemgales Plānošanas reģiona projektu vadītājs Raitis Madžulis, kurš iepazīstināja ar projektu “Sohjoa Baltic” jeb “Baltijas jūras reģiona sadarbība pārejai uz videi draudzīgu autonomo (bezvadītāju) pirmās/pēdējās jūdzes sabiedrisko transportu”. Projekta ietvaros veiktas autonomā autobusa demonstrācijas Jelgavā un Aizkrauklē, autobusam Zemgalē kursējot teju mēnesi.

“Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrības” valdes priekšsēdētājs Arnis Bergs izklāstīja par elektromobilitātes jomas jaunumiem, elektromobiļu attīstības tendencēm un nākotnes scenārijiem Latvijā, sniedza ieskatu grantu sistēmā Igaunijā un Lietuvā, kā arī Nacionālā enerģētikas un klimata plāna mobilitātes jautājumos.

ZPR īsteno projektu “Elektromobilitāte kā svarīgs atbalsts ilgtspējīgas mobilitātes un satiksmes vadības politikas instrumentiem (e-MOPOLI), kurā šobrīd tiek izstrādāts mobilitātes plāns, ar kura detalizētu saturu iepazīstināja Gints Birzietis - ilgtspējīgas mobilitātes plānošanas speciālists. Vadoties pēc reģiona raksturojuma un pieejamās infrastruktūras, izstrādātas arī rekomendācijas, kurās ietilpst gan informācijas kampaņas un labo prakšu piemēri, gan praktiski risinājumi kā uzlādes punktu skaita palielināšana, finansiāla atbalsta vai citu stimulu sniegšana potenciālajiem elektroauto pircējiem.

Biedrības “Zemgales reģionālā enerģētikas aģentūra” (ZREA) direktore Inga Kreicmane iepazīstināja ar “PentaHelix” projektu, kas strādā energoefektivitātes un ilgtspējīgas enerģētikas risinājumu jomā, ļaujot cieši sadarboties galvenajām ieinteresētajām pusēm, piemēram, rūpniecības un biznesa pārstāvjiem, ēku sektoram, NVO, akadēmiskā sektora pārstāvjiem un individuāliem iedzīvotājiem, vai attiecīgām pilsoniskās sabiedrības asociācijām. Minētās grupas paplašinās ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānu darbības jomu un ietekmi, nodrošinot vērtīgu vairāku sabiedrības daļu viedokli un identificējot potenciālos pasākumus, sistēmiskus risinājumus un labāku izpratni par dzinuļiem un šķēršļiem ilgtspējīgākai sabiedrībai un ekonomikai katrā konkrētajā reģionā.

Savukārt par projekta “KeepWarm” (“Centralizētās siltumapgādes sistēmu darbības uzlabošana Centrāleiropā un Austrumeiropā”) nozīmību Enerģētikas un klimata plānā noteikto mērķu sasniegšanai, izmantojot efektīvu centralizēto siltumapgādi, stāstīja Signe Mārtiņkrista, ZREA projektu vadītāja. Viņa iepazīstināja ar vairākām centrālajām siltumapgādes sistēmām, tajos veicamiem uzlabojumiem un sasniedzamajiem rezultātiem - būtiski samazināt CO2 izmešus un siltuma zudumus.

Marika Rošā no inženierkonsultatīvās firmas “Ekodoma” izskaidroja Pašvaldību ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānus, ieskicējot izaicinājumus un iespējamās idejas - modernu centralizēto siltumapgādes sistēmu, energoefektīvus ēku atjaunošanas projektus, enerģijas patēriņa samazināšanu ēkās ar individuālo apkuri.

Pirms došanās uz uzņēmuma “Laflora” apskati, tā valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks iepazīstināja ar uzņēmuma darbību un nākotnes ieceri - vēja parka izveidi. Enerģētikas darba grupas apmeklētāji tika iepazīstināti ar plānotajām vēja elektrostaciju atrašanās vietām, trokšņu un mirguļošanas izplatību, nākotnes ainavām parka tuvumā, kā arī ar paredzamo darba plānu vēja parka izstrādei. Apmeklējot uzņēmuma teritoriju, darba grupas dalībniekiem bija iespēja redzēt vietas, kur tiks izvietotas vēja elektrostacijas, kā arī gūt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

 

Interreg Europe programmas projekta “e-MOPOLI” kopējais finansējums - 1 792 053 EUR (ERAF līdzfinansējums - 1 355 118 EUR), bet ZPR budžets ir 136 610 EUR (ERAF līdzfinansējums - 116 118,50 EUR).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI