DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

IDB kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis kriminālprocesu pret VP amatpersonu par iespējamu vardarbību pret aizturēto

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs (IDB) Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa Kārtības policijas nodaļas amatpersonu.

Minētā Valsts policijas amatpersona, iespējams, nepamatoti pielietoja spēku pret administratīvi aizturēto personu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa telpās, tādējādi kriminālvajāšanai prokuratūrai nodots kriminālprocess par Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tā saistīta ar vardarbības pielietošanu.

Turklāt šī Valsts policijas amatpersona, iespējams, veica arī neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, nododot trešajām personām fiziskas personas datus, kas iegūti no dienesta informācijas sistēmām, tādējādi ierosināts uzsākt  kriminālvajāšanu arī pēc Krimināllikuma 329. panta.

Jāatzīmē, ka IDB izmeklēto kriminālprocesu vidū būtisku daļu veido arī ar valsts amatpersonu veiktu dienesta pilnvaru pārsniegšanu un vardarbību saistīti kriminālprocesi. 2019. gadā Iekšējās drošības birojs uzsāka 45 kriminālprocesus par valsts amatpersonu iespējami vardarbīgu rīcību, un arī šogad IDB lietvedībā ir ievērojams skaits kriminālprocesu, kuros tiek veikta izmeklēšana par valsts amatpersonu iespējamu vardarbību.

2020. gada nogalē apritēs pieci gadi kopš IDB dibināšanas un šo gadu laikā biroja izmeklētie kriminālprocesi ir kļuvuši apjomīgāki un sarežģītāki – ir būtiski palielinājusies to izmeklēšanas efektivitāte, un to ietvaros tiek reģistrēts aizvien vairāk noziedzīgu nodarījumu, kā arī pieaug kriminālprocesā iesaistīto personu loks. IDB kopš tā dibināšanas vada Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI