DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas valstiskuma idejas iedibinātāja Miķeļa Valtera pārapbedīšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 23. septembrī notiek pirmā iekšlietu ministra, diplomāta un valstsvīra Miķeļa Valtera piemiņas ceremonija Rīgas pilī un svinīgā pārapbedīšana I Meža kapos. 

Piemiņas ceremonijā Rīgas pilī uzrunu teiks ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs līdztekus Valsts prezidentam Egilam Levitam, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam. Vēsturnieks Toms Ķikuts dalībniekus iepazīstinās ar Miķeļa Valtera dzīvesgājumu, politoloģe Rasma Kārkliņa teiks noslēguma vārdus. Muzikālu priekšnesumu sniegs Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu koris diriģentes Ilzes Balodes vadībā.

Pārapbedīšanas ceremonijā I Meža kapos piedalīsies M.Valtera tuvinieki, Valsts prezidenta, Saeimas, Ārlietu ministrijas pārstāvji un Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs, Liepājas domes priekšsēdētājs un domes pārstāvji. Iekšlietu ministrija un studentu korporācijas Fraternitas Lataviensis nodrošinās godasardzi.

Gatavojoties šim svinīgajam notikumam, Iekšlietu ministrija organizēja Miķeļa Valtera kapavietas labiekārtošanu Rīgas Meža kapos, piemiņas vietas ierīkošanu un pieminekļa izveidošanu un  uzstādīšanu. Par atbilstošāko konkursā atzina tēlnieka Valta Barkāna izstrādāto piemiņas ansambļa skici.

Šā gada 11. augustā Francijā, Nicas pilsētas Austrumu kapsētā, tika veikta M.Valtera ekshumācija, un ar aviosabiedrības airBaltic reisu 14. augustā no Nicas pārapbedīšanai Latvijā tika nogādāti Miķeļa Valtera pīšļi. 

Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Francijā ciešā sadarbībā ar Iekšlietu  ministriju un M.Valtera radiniekiem 2018. gada sākumā uzsāka darbu pie M. Valtera pārapbedīšanas no Francijas Latvijā. Novērtējot Miķeļa Valtera ieguldījumu Latvijas valsts veidošanā un dibināšanā, kā arī Latvijas un Francijas attiecību attīstībā, 2018. gada 22. martā Nicā notika konference “Latvijas Simtgade Eiropā” (Un centenaire à l’heure de l’Europe. La Lettonie). Konference bija viena no Latvijas valsts simtgades Latvijas Ārlietu ministrijas koordinētās publiskās diplomātijas programmas norisēm Francijā, kuru organizēja  Latvijas vēstniecība Francijā sadarbībā ar Vidusjūras Universitātes centru (CUM).

Informācijai

Valstsvīrs M.Valters (1874-1968) bija Latvijas pirmais iekšlietu ministrs, politiķis, diplomāts, žurnālists un literāts. Viņam bija nozīmīga loma Latvijas neatkarības idejas formulēšanā un valsts dibināšanā. No 1919. gada oktobra Miķelis Valters bija diplomātiskais pārstāvis Itālijā, 1921. gada martā – ārkārtējais sūtnis un pilnvarotais ministrs Itālijā, no 1921. gada novembra – arī  nerezidējošais ministrs Spānijā un Portugālē. M. Valters bijis ārkārtējais sūtnis un pilnvarotais ministrs arī Francijā, Polijā, Ungārijā Beļģijā un Luksemburgā, kā arī konsuls Karaļaučos (Austrumprūsijā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI