DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Z. Kalniņa-Lukaševica: nepieciešama Pasaules tirdzniecības organizācijas reforma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 20. un 21. septembrī Berlīnē, Vācijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos neformālajā sanāksmē. Tās uzmanības centrā bija izaicinājumi Eiropas tērauda industrijai, Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) ģenerāldirektora atlases virzība un ES tirdzniecības politikas pārskats.

Diskusijā Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ir jāturpina darbs pie eksporta un importa tirgus dažādošanas. “Mazie un vidējie uzņēmumi ir Eiropas ekonomikas sirdī, tāpēc tiem ir jābūt centrāliem arī mūsu tirdzniecības politikā,” norādīja parlamentārā sekretāre. 

“Covid-19 pandēmija nav vienīgais faktors, kas apdraud piegādes ķēžu drošību,” akcentēja Z. Kalniņa-Lukaševica, “lielākais drauds ir paļaušanās uz vienu tirgu vai vienu reģionu, tāpēc mums jānodrošina iespēja uzņēmumiem dažādot piegādes un jāiedrošina viņus to darīt.”

Runājot par ES tirdzniecības politikas prioritātēm, parlamentārā sekretāre uzsvēra nepieciešamību vienoties un noslēgt jaunus brīvās tirdzniecības līgumus un labāk izmantot jau esošās iespējas.

Tāpat Z. Kalniņa-Lukaševica atzīmēja nepieciešamību modernizēt, spēcināt un reformēt PTO: “ES jāuzņemas līderība un jāvienojas ar līdzīgi domājošiem partneriem, kā arī ir nepieciešama spēcīga un atjaunota multilaterāla tirdzniecības sistēma.”

Tirdzniecības padomes dalībnieki pievērsās arī PTO ģenerāldirektora atlases jautājumam. 18. septembrī tika paziņots, ka otrajā atlases kārtā ir iekļuvuši Dienvidkorejas, Kenijas, Lielbritānijas, Nigērijas un Saūda Arābijas pārstāvji. 

“Būtiski, lai amatu iegūtu kandidāts ar izcilām spējām krīzes vadībā un viņam vai viņai būtu skaidra vīzija par to, kā reformēt PTO,” sacīja parlamentārā sekretāre.

Sanāksmes laikā ministri kopā ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski, kurš turpmāk uzņemsies arī tirdzniecības komisāra pienākumus, un iekšējā tirgus komisāru Tjerī Bretonu (Thierry Breton) pārrunāja aktuālo Eiropas tērauda nozarē. 

Informācijai

Eiropas Komisija šogad jūnijā uzsāka nozīmīgu ES tirdzniecības politikas pārskatīšanu. Šim procesam ir divi mērķi: novērtēt, kā tirdzniecības politika var veicināt ES ekonomikas atveseļošanu un kā tā var palīdzēt veidot spēcīgāku ES.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI