DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Atklāj izstādi par baltiešu trimdas organizācijas BATUN ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atgūšanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atzīmējot ANO 75. gadadienu un Latvijas iestāšanās ANO 29. gadadienu, 18. septembrī tika atklāta Ārlietu ministrijas, Latvijas Okupācijas muzeja, Latvijas Nacionālā arhīva un Latvijas Nacionālās bibliotēkas kopīgi veidota izstāde “Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām”.  

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izvietotajā ekspozīcijā līdztekus izsmeļošai informācijai par BATUN (Baltic Appeal to the United Nations jeb Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām) darbību, pirmo reizi publiski apskatāmas dokumentālas liecības un oriģināli dokumenti no baltiešu trimdas organizācijas BATUN arhīva. 

Atklājot izstādi, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra baltiešu trimdas organizācijas BATUN ieguldījumu, neatlaidīgi ANO organizācijai un sabiedrotajiem atgādinot par Baltijas valstu okupāciju un iestājoties par valstiskās neatkarības atgūšanu laikā, kad Baltijas valstis nebija starp ANO dalībvalstīm.

E. Rinkēvičs pateicās BATUN dibinātājiem, aktīvistiem un darbiniekiem, uzsverot, ka izstāde atspoguļo cerību, ideālus un neatlaidību, ar kādu Baltijas trimdas organizācija BATUN panāca izpratni par Baltijas valstu vēsturi.

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra trimdas jauniešu aktīvās pilsoniskās diplomātijas nozīmi Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanā. E.Levits: “Izstāde liecina par latviešu spēju organizēties un ilgus gadus strādāt, lai sasniegtu lielus mērķus. Šī īpašība mums atkal noderēs, jo 2025. gadā Latvija startēs vēlēšanās 2 gadu termiņam nepastāvīgā locekļa statusā ANO Drošības padomē.”

Daloties atmiņās par baltiešu drosmīgajām un neatlaidīgajām iniciatīvām, izstādes idejas autore, BATUN ilggadējā dalībniece Dzintra Bungs stāstīja par baltiešu trimdas jauniešu radošām un drosmīgām iniciatīvām, kas pastāvīgi uzturēja “Baltijas jautājumu” starptautiskās uzmanības lokā.

BATUN bija viena no ietekmīgākajām baltiešu trimdas organizācijām, kas 25 gadus - no pagājušā gadsimta 60. gadiem līdz pat Baltijas valstu neatkarības atjaunošanai 1991. gadā - uzturēja baltiešu neatkarības centienus, ANO dalībvalstīm atgādinot par Baltijas valstu okupāciju un tiesībām uz pašnoteikšanos.

BATUN  tika dibināts 1966. gada 9. februārī. Ideja par BATUN radās pēc tam, kad baltiešu aktīvisti sarīkoja Baltijas brīvības demonstrāciju (Baltic Freedom Rally) Ņujorkā 1965. gada 13. novembrī, kad aptuveni 15 000 Ziemeļamerikas baltieši - pārsvarā jauni cilvēki - devās gājienā ar plakātiem uz ANO mītni, pieprasot Baltijas valstu neatkarību. BATUN pastāvēja kā bezpeļņas sabiedriskā labuma organizācija, kura izdevumus sedza no ziedojumiem. Kad Igaunija, Latvija un Lietuva atguva neatkarību un 1991. septembrī tika uzņemtas ANO, BATUN ar gandarījumu varēja atskatīties uz paveikto un palīdzēt Baltijas valstu delegācijām veiksmīgi uzsākt darbu sazarotajā un sarežģītajā ANO sistēmā.

BATUN arhīvs ir unikālu dokumentu krājums, kas uzkrāts un apkopots Ņujorkā 50 gadu periodā, tas 2019. gadā pārvests uz Latviju ar mērķi iepazīstināt plašāku sabiedrību un pētniekus ar Baltiešu organizācijas BATUN vēsturisko ieguldījumu ANO uzrunāšanā Ņujorkā un Ženēvā valstu starptautiskajām tiesībām un stāvokli okupētajās Baltijas valstīs.

Izstāde “BATUN - Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām” ir daļa no ANO 75. gadadienai veltīto pasākumu kopuma, kas ir ANO sistēmai un Latvijas dalībai ANO veltītas pētnieciskas, izglītojošas, pētnieciskas un informatīvas aktivitātes. Izstāde apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas oranžērijā līdz 31. oktobrim.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI