DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Notiks CVK sēde par balsu pārskaitīšanu trijos Rīgas vēlēšanu iecirkņos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 2020. gada 15. septembrī, notiks Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēde, kurā CVK iepazīsies ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un lems par Rīgas domes vēlēšanu balsu pārskaitīšanu trīs Rīgas  vēlēšanu iecirkņos.

Ar Administratīvās apgabaltiesas 14. septembra spriedumu CVK ir uzdots nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 74., 97. un 144. vēlēšanu iecirknī, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes kopējiem vēlēšanu rezultātiem.

Rīgas domes vēlēšanās, kas norisinājās šā gada 29. augustā, Rīgas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana”.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana” uzskatāmas par nederīgām. Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu.

Padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta pārstāvjus, tiesa nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos. Tādēļ tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā balsu skaitīšanā.

CVK sēde notiks plkst. 17.00 Smilšu ielā 4, Rīgā, un tā būs atklāta plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI