DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Mācības klātienē īstenos 82% Latvijas skolu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

448 skolas jeb 82% aptaujāto izglītības iestāžu, uzsākot jauno mācību gadu, īstenos A modeli - mācības klātienē, paredzot drošības pasākumus atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai, šodien preses konferencē informēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Tajā pašā laikā lielākā daļa skolu atzīst, ka pavasarī gūtā pieredze arī klātienes modelī tiks saglabāta, izmantojot attālinātās mācīšanās elementus dažādos veidos. Tas paredz radošo, pētniecisko, strappriekšmetu, projektu un sasniedzamo rezultātu mērķtiecīgāku izmantojumu atbilstoši vecumposmam.

Savukārt B modeli, kas paredz kombinēt daļēji attālinātās mācības ar mācībām klātienē, ja  skola nevar nodrošināt optimālu koplietošanas telpu piepildījumu un skolēnu plūsmu koordinēšanu, ir izvēlējušās 18% aptaujāto izglītības iestāžu jeb vairāk nekā 100 Latvijas lielāko vidusskolu.

Veicot skolēnu plūsmu nepārklāšanās un distancēšanās ievērošanas pasākumus, 472 skolas norādījušas, ka organizēs vienas klases/grupas skolēniem mācības vienā klašu telpā, savukārt 378 skolas organizēs tā sauktās bloka stundas, tādējādi samazinot mācību priekšmetu skaitu vienlaikus vienā dienā vai ilgākā laika periodā. 184 skolas noteiks atšķirīgus mācību stundu sākuma un beigu laikus dažādām klasēm.

Savukārt 24 skolas norādījušas, ka organizēs mācību procesu papildu izglītības iestādes dibinātāja piešķirtajās telpās, bet 20 skolas organizēs mācību procesu maiņās.

“Šī mācību gada viens no atslēgas vārdiem ir sadarbība: ministrijai ar skolu dibinātājiem, vadību, priekšmetu skolotājiem, definējot sasniedzamos rezultātus, skolai un vecākiem, skaidrojot skolas izvēlēto mācību modeli, skolotājiem un skolēniem savstarpēji mācoties un bagātinoties,” sacīja I.Šuplinska.

Arī Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns uzsvēra, ka mācību procesa kvalitatīvas norises atslēgvārds ir sadarbība, kad skolas direktors, profesionāla vadības komanda  un atbalstoša pašvaldība spēj rast visoptimālākos risinājumus. Direktors ir gandarīts, ka Siguldas novadā gatavošanās jaunajam mācību gadam ir noritējusi veiksmīgi, modelējot dažādas situācijas un konsultējoties ar visiem izglītības procesā iesaistītajiem. Rezultātā pieņemts lēmums mācību organizēšanā izmantot A modeli, īpaši domājot arī par ēdināšanas organizēšanu skolā, kā arī sporta un interešu izglītības procesu un nepieciešamajiem drošības pasākumiem.

Lai apzinātu izglītības iestāžu gatavību jaunajam 2020./2021. mācību gadam, IZM veica skolu aptauju, kurā  no 21. līdz 27.augustam piedalījās 557 (83%) vispārējās izglītības iestādes, tostarp speciālās un privātās izglītības iestādes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI