DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

14. jūlijā sākas kandidātu sarakstu iesniegšana Rīgas domes vēlēšanām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2020. gada 14. līdz 20. jūlijam notiks kandidātu sarakstu iesniegšana 29. augusta Rīgas domes vēlēšanām. Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem varēs iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tīmekļvietnē - https://rd2020.cvk.lv - un vēlēšanu nedēļā arī vēlēšanu iecirkņos.

Deputātu kandidātu sarakstus Rīgas domes vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētu politisko partiju reģistrētas apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā politisko partiju apvienībā.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Lai kandidētu Rīgas domes vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam ir jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem, - Rīgā ir jābūt reģistrētai dzīvesvietai bez pārtraukuma pēdējos 10 mēnešus, Rīgā ir jābūt nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz pēdējos četrus mēnešus vai Rīgā ir jāpieder nekustamajam īpašumam.

Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu, kurai piekļuves tiesības kandidātu sarakstu gatavotāji var pieprasīt Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijā.

Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt domē ievēlējamo deputātu skaitu. Rīgas domē jāievēl 60 deputāti, tādējādi maksimālais kandidātu skaits vienā sarakstā ir 63. Kandidātu sarakstam jāpievieno priekšvēlēšanu programma, kuras apjoms nepārsniedz 4000 iespiedzīmes.

Drošības nauda par kandidātu sarakstu Rīgas domes vēlēšanām ir 850 eiro. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Pārējo sarakstu drošības naudu ieskaita pašvaldības budžetā.

Deputātu kandidātu saraksti jāiesniedz Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijā, Kongresu namā, K.Valdemāra ielā 5, Rīgā, 308. telpā. Saraksta iesniegšana jāpiesaka iepriekš, zvanot pa tālruni 67026081.

Sarakstus iesniegt varēs katru dienu šādos laikos:

  • otrdien, 14. jūlijā, plkst. 12.00-16.00;
  • trešdien, 15. jūlijā, plkst. 16.00-20.00;
  • ceturtdien, 16. jūlijā, plkst. 12.00-16.00;
  • piektdien, 17. jūlijā, plkst. 14.00-18.00;
  • sestdien, 18. jūlijā, plkst. 10.00-14.00;
  • svētdien, 19. jūlijā, plkst. 10.00-14.00;
  • pirmdien, 20. jūlijā, plkst. 12.00- 18.00.

Rīgas domes vēlēšanās deputātu kandidātu sarakstiem nebūs numuru, bet kārtību, kādā sakārtojamas zīmes iecirkņos (kura saraksta zīme būs virspusē), nosaka izlozē.

Uzziņai:

  • 2017. gada 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās Rīgā bija pieteikti 11 saraksti kopumā ar 586 kandidātiem. Toreiz vēlēšanās Rīgā bija 426 505 balsstiesīgie, no kuriem nobalsoja 250 445 jeb 58,7% vēlētāju.
  • Vēlēšanu dienā, 29. augustā, iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00. Trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot iepriekš:
    • trešdien, 26. augustā, no plkst. 16.00 – 21.00;
    • ceturtdien, 27. augustā, no plkst. 9.00 – 16.00;
    • piektdien, 28. augustā, no plkst. 12.00 – 20.00.
  • Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās būs Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas – šā gada 31. maijā, vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums.
  • Mainīt iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgā, ja Rīgā vēlētājam pieder nekustamais īpašums, varēs no 30. jūlija līdz 15. augustam Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā vai nosūtot iesniegumu pa pastu, e-pastu vai portālā Latvija.lv jebkurai Rīgas pilsētas dzīvesvietas deklarēšanas iestādei.
  • Vēlēšanās būs iespēja pieteikt arī balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlētājs vēlēšanu laikā atradīsies Rīgas teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā varēs arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja atrodas apcietinājumā Rīgā.
  • Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29. augustā gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās, CVK ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsegs. Vēlētājiem, kuriem nebūs sava sejas aizsega, iecirknī tiks izsniegta vienreizlietojamā sejas aizsargmaska. Vēlētāji aicināti vēlēšanu iecirknī izmantot arī savus rakstāmrīkus, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, iecirknī tiks nodrošināta katram vēlētājam sava pildspalva.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI