DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Darba samaksas pieaugums ir kļuvis mērenāks

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020.gada 1.ceturksnī vidējā bruto darba samaksa turpināja pieaugt, bet tās pieaugums kopš marta ir kļuvis mērenāks Covid-19 krīzes ietekmē.

Bruto darba samaksa
izmaiņas pret iepriekšējā gada atbilstošo periodu, procentos

Martā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, vidējā bruto darba samaksa pieauga par 5%, kas bija lēnākais pieaugums gada laikā kopš 2016.gada jūlija. Kopumā šogad 1.ceturksnī darba samaksa bija par 6,6% lielāka nekā pirms gada, un bija 1100 eiro.

Gada 1.ceturksnī darba samaksa līdzīgi pieauga kā sabiedriskajā sektorā – par 6,7%, tā privātajā sektorā - par 6,5%. Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā 2020.gada 1.ceturksnī bija tikai par 0,4% lielāka nekā privātajā sektorā (attiecīgi 1104 eiro un 1100 eiro).

2020.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar 2019.gada atbilstošo periodu, vidējā neto darba samaksa pieauga par 6,3% un bija 812 eiro. Savukārt reālā neto darba samaksa pieauga par 4,3%, ko ietekmēja patēriņa cenu kāpums.

Darba samaksa 2020.gada 1.ceturksnī turpināja pieaugt praktiski visās tautsaimniecības pamatnozarēs, izņemot izmitināšanas un ēdināšanas nozari, kurā darba samaksa samazinājās par 3%. To ietekmēja straujš darba samaksas kritums martā saistībā ar Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi un daudzu uzņēmumu slēgšanu vai dīkstāvi.

Savukārt straujākais atalgojuma pieaugums bija vērojams citu pakalpojumu nozarē par 12,8%, algu fondam strauji pieaugot sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību jomā. Straujš vidējās bruto darba samaksas kāpums bija arī veselības aprūpē – par 11,5%, tomēr kopumā atalgojums nozarē joprojām tikai nedaudz pārsniedz vidējo līmeni tautsaimniecībā.

Gada laikā straujš darba samaksas pieaugums bija vērojams arī būvniecībā – par 8,9%, apstrādes rūpniecībā un profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē – katrā par 8%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē – par 7,9% un ieguves rūpniecības un karjeras izstrādes nozarē – par 7,7%. Lēnākais algu pieaugums bija transporta un uzglabāšanas nozarē. Augstākais atalgojums 2020.gada 1.ceturksnī joprojām bija finanšu pakalpojumos, kas bija divas reizes lielāks nekā vidēji tautsaimniecībā, bet zemākais algu līmenis joprojām vērojams izmitināšanas un ēdināšanas nozarē.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē apstrādes rūpniecībā šogad 1.ceturksnī darba samaksa pieauga visās nozarēs, izņemot ādas un ādas izstrādājumu ražošanu, kurā darba samaksa praktiski nemainījās. Straujāk darba samaksa pieauga datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 36,2%, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 20,1% un citu transportlīdzekļu ražošanā – par 10%. Nedaudz mērenāk darba samaksa pieauga iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā un gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā.

Situāciju darba tirgū tuvākajā laikā turpinās ietekmēt Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, kas piebremzēs darba samaksas pieaugumu, un kopumā 2020.gadā tas būs lēnāks nekā iepriekš prognozēts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI