DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

IDB rosina sākt kriminālvajāšanu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes amatpersonu un diviem darbiniekiem.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, noskaidrots, ka Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes amatpersona, pretēji dienesta interesēm, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, (Krimināllikuma 318. panta otrā daļa) 2018. gadā astoņu mēnešu ilgā laika posmā izmantoja Valsts policijas resursus personiskām vajadzībām.  Proti, amatpersona ar Valsts policijas funkcijām nesaistītā būvniecības procesā izmantoja Valsts policijas resursus: transportlīdzekļus, traktortehniku, degvielu un darbiniekus - autovadītājus. Amatpersonas nelikumīgo darbību rezultātā Valsts policijai nodarītais mantiskai kaitējums ir nepilni 17 tūkstoši eiro.

Divi Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes darbinieki atzīti par aizdomās turētajiem pēc Krimināllikuma 318. panta otrās daļas un 20. panta ceturtās daļas – par Valsts policijas amatpersonas dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā amatpersona tika atzīta par aizdomās turēto arī par Krimināllikuma 2371. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - par stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

2019. gadā Iekšējās drošības birojs izmeklēja trīs kriminālprocesus, kas uzsākti par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Visi šie kriminālprocesi uzsākti par Valsts policijas amatpersonu iespējami pretlikumīgu rīcību. Pagājušajā gadā kopumā izmeklēšana veikta 219 kriminālprocesos, lielākā daļa par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Pagājušajā gadā Iekšējās drošības birojs kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis 62 kriminālprocesus, šā gada nepilnos piecos mēnešos – 22 kriminālprocesus. “Pateicoties Biroja darbinieku profesionalitātei un ieguldītajam darbam, Iekšējās drošības birojs veic izmeklēšanu arvien sarežģītākos un apjomīgākos kriminālprocesos – turklāt esam spējuši sasniegt un uzturēt augstu izmeklēšanas kvalitāti, izmeklēšanu veicot atbilstošos termiņos. Arī turpmāk virzīsimies uz kriminālprocesa izmeklēšanas termiņa līdz lietas pabeigšanai tālāku samazināšanu un arvien efektīvāku izmeklēšanu,” norāda Iekšējās drošības biroja priekšnieks V. Mūrnieks.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI