DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

IDB Valsts robežsardzes veiktajos iepirkumos atklājis kukuļošanu un naudas līdzekļu izkrāpšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 22. maijā Iekšējās drošības birojs (IDB) pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu apjomīgā kriminālprocesā saistībā ar vairākiem Valsts robežsardzes (VRS) veiktajiem iepirkumiem robežapsardzības jomā, kuru kopējā vērtība bija vairāk kā trīs miljoni eiro. Šīs izmeklēšanas rezultātā Iekšējās drošības birojs rosina sākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām – divām VRS amatpersonām un piecām personām no trīs dažādiem uzņēmumiem.

Iekšējās drošības biroja veiktās pirmstiesas izmeklēšanas gaitā tika iegūti apliecinājumi tam, ka pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas starp VRS amatpersonām un robežapsardzes vajadzībām nepieciešamā tehniskā aprīkojuma piegādātāju pārstāvjiem tika veikta iepirkumā iekļaujamo tehnisko specifikāciju saskaņošana. Turklāt VRS amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasīja no komercuzņēmuma noteikta apmēra kukuļus, lai nodrošinātu šī uzņēmuma uzvaru iepirkuma konkursā. Tādējādi šī komercsabiedrība, par attiecīgo summu sadārdzinot piedāvājumu, uzvarēja četros VRS organizētos iepirkumos, un no valsts budžeta tika izkrāpti naudas līdzekļi ne mazāk kā 73 tūkst. eiro apmērā, kurus kā kukuļus skaidrā naudā saņēma Valsts robežsardzes amatpersona. Šī kriminālprocesa ietvaros kopumā tika izmeklēta VRS amatpersonu veikta kukuļņemšana vairāk nekā 90 tūkstošu eiro apmērā.

Iekšējās drošības birojs šī kriminālprocesa ietvaros izmeklēja arī kāda komercuzņēmuma darbinieka rīcību, apzināti maldinot VRS par iepirkuma ietvaros piedāvātā tehniskā līdzekļa atbilstību nolikuma tehniskās specifikācijas prasībām, tādējādi izkrāpjot no valsts budžeta finanšu līdzekļus vairāk nekā 930 tūkstošu eiro apmērā.

Turklāt, tā kā valsts austrumu robežas vajadzībām piegādātās robežapsardzības iekārtas neatbilda tehniskajai specifikācijai un netika piegādātas paredzētajos termiņos, būtisks kaitējums tika radīts ne tikai valsts budžetam, bet arī valsts robežas apsargāšanas kvalitātei.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks: “Ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu saistītā pirmstiesas izmeklēšana ir viens no Iekšējās drošības biroja līdzšinējās darbības vērienīgākajiem un sarežģītākajiem procesiem. Viens no Iekšējās drošības biroja darbības mērķiem ir novērst valsts amatpersonu veiktu valsts līdzekļu izšķērdēšanu un prettiesisku konkurences ierobežošanu, un esmu gandarīts, ka IDB darbinieku kompetence un ekspertīzes līmenis dod iespēju šādus plaša mēroga iespējamus noziedzīgus nodarījumus efektīvi atklāt.”

Ņemot vērā iepriekš minēto, Iekšējās drošības birojs ir rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret divām VRS amatpersonām pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu (Krimināllikuma 320. pants), dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (Krimināllikuma 318. pants), krāpšanu lielā apmērā (Krimināllikuma 177.pants) un negodīgas konkurences veicināšanu (Krimināllikuma 211. pants). Amatpersonu darba pienākumi VRS bija saistīti ar iepirkumu dokumentācijas izstrādi, darbu iepirkumu komisijās un lēmumu pieņemšanu sēdēs.

Vienlaikus rosināts sākt kriminālvajāšanu pret piecām personām no trīs dažādiem uzņēmumiem pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļdošanu (Krimināllikuma 323. pants), negodīgas konkurences veicināšanu (Krimināllikuma 211. pants), krāpšanu lielā apmērā (Krimināllikuma 177. pants), dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu (Krimināllikuma 318. pants un 20. pants ceturtā daļa). Tā kā noziedzīgs nodarījums tika izdarīts juridisku personu interesēs, pret diviem uzņēmumiem uzsākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai.

Iekšējās drošības biroja lietvedībā atrodas vēl vairāki kriminālprocesi saistībā ar Valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu – šajos apjomīgajos un procesuāli sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Pateicoties Iekšējās drošības birojā izveidotajai kompetentajai komandai, kā arī pieaugošai plašas sabiedrības informētībai par šīs iestādes darbu, ar katru gadu palielinās gan IDB darba apjoms, gan rezultāti. 2019. gadā Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanu veica 219 kriminālprocesos, turklāt izmeklējamās lietas kļūst apjomīgākas un sarežģītākas, līdz ar to izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI