DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

“Tava klase” latviešu diasporai palīdz saglabāt saikni ar Latviju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmā mēneša darbības laikā vietne www.tavaklase.lv skatīta vairāk nekā 70 pasaules valstīs. Aptaujātie Latvijas diasporas organizāciju pārstāvji atzīst, ka tas ir vērtīgs mācību resurss un būtu ļoti noderīgs arī pēc ārkārtējas situācijas beigām kā pastāvīgs mācību resurss klātienē un attālināti.

Ārvalstīs izglītojošā kanāla „Tava klase” mācību stundas internetā visvairāk skatītas ASV, Igaunijā un Lielbritānijā, liecina www.tavaklase.lv nodrošinātāja „Telia Latvija” veiktā Google Analytics datu analīze. TV stundas bieži skatītas arī tādās latviešu mītnes zemēs kā Vācija, Beļģija, Īrija, Zviedrija, Krievija un Somija.

„Priecājos par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvu. Mūsu skolotājas dalās ar saviem ieteikumiem, ko skatīties un ko rādīt skolēniem no vietnes www.tavaklase.lv. Ir gandarījums redzēt skolotājus, kas strādā ar pozitīvu pieeju, gatavo vieglas, mājmācībai piemērotas mācību stundas. „Tava klase” skolotāji ievieš skatītājos cerību un pozitīvas emocijas,” vērtē Andra Zommere, Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) Izglītības padomes locekle, skolas direktore ASV.

Viņa atzīst, ka šādā veidā diasporas skolēni var viegli „pieslēgties” mācībām latviešu valodā, paužot cerību, ka platforma būs pieejama arī pēc pandēmijas, jo skolotājiem šis ir vērtīgs resurss, arī turpmāk mācot diasporas skolās.

Eiropas Latviešu apvienības pārstāve Elīna Pinto norāda, ka diasporā būtu interese par šo projektu ne tikai krīzes laikā, bet arī pēc tās. „Priecātos, ja diasporas mērķgrupa tiktu iekļauta tā nākotnes attīstības redzējumā. Tāpat ārzemju latvieši augstu novērtētu satura pieejamību lejupielādējamā vai DVD formātā, jo patlaban, piemēram, Brazīlijas latviešiem projekta „Tava klase” saturs ir grūtāk izmantojams sliktā interneta savienojuma dēļ. Tāds formāts varētu būtu ērti izmantojams arī citās diasporas skolās.”

Latvijas diasporas organizāciju pārstāves arī atzīst, ka izglītojošais kanāls ir vērtīgs, lai nepazaudētu saikni ar dzimteni. Nodarbības tiek skatītas un apgūtas gan ģimenēs, gan skolās. Tāpat ārzemju latvieši to saredz kā būtisku atbalsta rīku reemigrantiem, plānojot savu atgriešanos Latvijā, jo nereti dažādās izglītības sistēmas skolēniem sagādā grūtības iejusties Latvijas skolās.

Plašāk par projektu „Tava klase”

Projektu īsteno IZM sadarbībā ar iniciatīvas grupu „Vecāki par labāku izglītību”, nodrošinot oriģināla mācību satura izveidi un tā pārraidīšanu bezmaksas televīzijas platformās „Re:TV” un „Sportacentrs.com”. Projekta tehnoloģiskie partneri ir „Telia Latvija” un „Veset”, nodrošinot TV kanālu izspēles pakalpojumus, kā arī apraidi internetā, platformā www.tavaklase.lv.

Vietnē www.tavaklase.lv pieejama ne tikai programma (mācību priekšmetu saraksts), bet arī nodarbības tēma un sasniedzamo rezultātu apraksts. Vietnē, nospiežot uz attiecīgās mācību stundas, redzams pedagoga sagatavotais satura apraksts, nodarbībai nepieciešamie mācību līdzekļi, izmantotie avoti un ieteicamie vingrinājumi stundas turpinājumam.

„Tava klase” satura veidošanā iesaistīti vairāk nekā 100 skolotāju no visas Latvijas. Daudzi sabiedrībā pazīstami mūziķi, mākslinieki, sabiedriskie darbinieki piedalās „Tavā klasē” kā brīvprātīgi atbalstītāji, virtuāli vai klātienē viesojoties TV klasē.

Jautājumus un priekšlikumus ikviens aicināt sūtīt, rakstot uz e-pastu: tavaklase@tavaklase.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI