DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

J. Pūce: pašvaldībām būs pieejami līdzekļi projektiem, kas radīs jaunas darba vietas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) šodien attālinātā video sanāksmē tikās ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pārstāvjiem. Ar LLPA biedriem, republikas pilsētu domju priekšsēdētājiem ministrs pārrunāja savu piedāvājumu efektīvākai Eiropas Savienības (ES) fondu investīciju izmantošanai, kas būtiski var sekmēt ekonomiskās aktivitātes veicināšanu reģionos pēc Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas beigām, kā arī par prioritārajām jomām, kurām būtu nepieciešams aizņēmums pašvaldības investīciju projektu īstenošanai.

Ministrs Juris Pūce: “Lai šajos apstākļos nodrošinātu ekonomikas aktivitātes veicināšanu un rezultāti būtu sasniedzami, mums jāiet drosmīgiem, bet laika ziņā maziem soļiem. Proti, mums ir prioritāri jāīsteno aktivitātes, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz tautsaimniecību jau šogad.”

Ministrs LLPA pārstāvjiem izklāstīja VARAM redzējumu efektīvākai ES fondu investīciju izmantošanai. Izvērtējot plānoto investīciju aktualitāti un nepieciešamību un ņemot vērā jaunos apstākļus ekonomikā reģionos un valstī kopumā, VARAM plāno pārdalīt finansējumu pašvaldību energoefektivitātes un uzņēmējdarbības infrastruktūras projektiem ar augstu gatavības pakāpi. Projekti varēs pretendēt uz finansējumu, balstoties uz projektu sasniedzamajiem rezultātiem un gatavības pakāpi, nevis pašvaldību kvotām. Tāpat ministrs uzsvēra, ka Latvijas 30 lielāko pašvaldību pieprasījums liecina, ka ir nepieciešamas papildu investīcijas pašvaldību ēku energoefektivitātes paaugstināšanai ar kopējo ES fondu finansējumu līdz 80 milj. eiro. VARAM ir sagatavojusi attiecīgu priekšlikumu par papildu finansējumu augstas gatavības pašvaldību ēku energoefektivitātes paaugstināšanas, kā arī uzņēmējdarbības infrastruktūras projektiem. Skatīt ”Ministra Pūces 200 miljonu eiro piedāvājums ekonomiskās aktivitātes veicināšanai reģionos”.  

Sarunas laikā LLPA biedri pauda atzinīgu vērtējumu valdības lēmumam un VARAM pozīcijai krīzes situācijā ekonomikā iepludināt resursus to stiprinot un meklēt veidus, kā sekmīgāk apgūt pieejamos ES fondu līdzekļus. Ministrs uzsvēra, ka šobrīd uzņēmējdarbības vidē valda liela nenoteiktība un laikā, kad lielie uzņēmumi savas investīcijas atliek, valsts un pašvaldību sektoram investīcijas būtu jāveic, kā arī jāmeklē veidi, kā noturēt nodarbinātību un ekonomisko aktivitāti.

Ministrs Juris Pūce: “Jā, piekrītu, ka šobrīd pašvaldību aizdevumu programmās ir mainīti noteikumi, kā minēja vairāki LLPA biedri, spēles laikā. Bet vēlos uzsvērt un aicinu ņemt vērā, ka šobrīd, līdz ar Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas noteikšanu ir pavisam cita spēle. Latvijas ekonomika šobrīd piedzīvo augstas nenoteiktības un zemas prognozējamības periodu. Nosacījumi ekonomikai un procesam ir mainīti visā pasaulē, tirgus noteikumi ir citi un mums tiem ir jāpielāgojas, meklējot veiksmīgākos risinājumus, ieguldot investīcijas tur, kur saredzam iespējami ātru pienesumu tautsaimniecībai, tostarp, nodrošinot jaunas darba vietas.”

Sarunas noslēgumā ministrs un LLPA pārstāvji vienojās par nepieciešamību šādas sanāksmes organizēt biežāk, lai nodrošinātu savlaicīgu aktuālo jautājumu apspriešanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI