DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pašvaldību slimnīcas aicina veselības nozari uz konstruktīvu sadarbību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) aicina veselības nozari uz konstruktīvu sadarbību, pilnvērtīgi novērtējot pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcu potenciālu, kā arī medicīnas personāla kompetenci, sniedzot nepieciešamo palīdzību ar Covid-19 inficētajiem pacientiem. Uzticēšanās pašvaldību slimnīcu personālam un viņu zināšanām ir nozīmīgs faktors sociālā miera nodrošināšanai.

Diemžēl pēdējā laikā publiskajā telpā ir izskanējis nepamatots Veselības inspekcijas viedoklis par pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcu it kā nepietiekamo gatavību un kapacitāti uzņemt ar Covid-19 saslimušos pacientus, lai sniegtu profesionālu medicīnisko palīdzību.

LSB uzsver, ka minētās pašvaldību slimnīcas strādā profesionāli, atbildīgi un pilnvērtīgi, jo ir veiksmīgi nodrošinājušas palīdzību ar Covid-19 saslimušajiem pacientiem, vienlaikus operatīvi ierobežojot vīrusa izplatību slimnīcās, apzinot iespējamos inficēšanās ceļus un izolējot kontaktpersonas. Tas liecina par šo slimnīcu personāla sagatavotību un pareizu rīcību, saskaroties ar inficētajiem pacientiem.

Šādi valsts atbildīgo institūciju paziņojumi ārkārtējās situācijas un pandēmijas laikā izraisa neizpratni medicīnas darbiniekos, kuri strādā atbildīgi, godprātīgi, profesionāli un turklāt lielas spriedzes apstākļos. Šodien ir jānovērtē ikviens medicīnas darbinieks, kurš nenogurstoši un ar vislielāko atbildību dara savu darbu cilvēku labā.

LSB norāda, ka atbilstoši Hospitalizācijas plānā noteiktajam pacientus ar aizdomām par Covid-19 saslimšanu aprūpē piektā un ceturtā līmeņa slimnīcās, papildus bērni tiek aprūpēti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Hospitalizācijas plāns paredz, ka pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcu galvenā loma ir atslogot augstākā līmeņa slimnīcas no vieglāko pacientu ārstēšanas un daļēja Neatliekamās palīdzības slimnieku uzņemšana un ārstēšana ar vieglākām saslimšanām, nevis Covid-19 pacientu stacionēšana.

Savukārt Veselības inspekcijas  aizrādījumi par nepietiekamo aizsarglīdzekļu un neatbilstošu telpu aprīkojumu Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanai otrā, trešā līmeņa slimnīcās ir atkarīgs no Veselības ministrijas aizsarglīdzekļu sadales principiem starp dažāda līmeņa slimnīcām un nav atkarīgs  no šo iestāžu vadītājiem, jo galvenais primāri ir nodrošināt piektā un ceturtā līmeņa slimnīcas.

Tāpēc Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Slimnīcu biedrība aicina visas valsts un pašvaldību institūcijas uz kopīgu sekmīgu sadarbību, lai vienoti un pēc iespējas sekmīgāk pārvarētu Covid-19 pandēmiju. LSB un LPS ir nosūtījusi Veselības ministrijai vēstuli, aicinot atbilstoši novērtēt pašvaldību slimnīcu darbu un ieguldījumu ārkārtējās situācijas laikā.

Informācijai:

LPS rīkotā  videokonference “Par aktuālo veselības nozarē un risinājumiem Covid-19 izplatības ierobežošanā” pieejama ŠEIT. Pasākumā piedalījās veselības ministre Ilze Viņķele, Slimību profilakses un kontroles centra direktore Iveta Gavare, Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs un Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI