DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Mēneša laikā Liepājas Covid-19 mobilajā testa punktā pārbaudīti vairāk nekā 500 cilvēki

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 19. aprīlī, apritēja mēnesis, kopš rūpējoties par saviem iedzīvotājiem un paplašinot valsts apmaksāto laboratorisko izmeklējumu veikšanas iespējas, Liepājā stadionā “Olimpija” darbojas mobilais punkts Covid-19 testa veikšanai.

Visu šo mēnesi stadionā “Olimpija” strādāja SIA “Centrālā laboratorija” speciālisti. Atgādinām, ka šajā analīžu pieņemšanas punktā analīzes var nodot noteiktā laikā, tikai iepriekš piesakoties un ievērojot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Punktā vienas dienas laikā analīžu paraugus var paņemt aptuveni 30 − 40 pacientiem.

Lai sniegtu atbalstu māsiņām, kuras mobilajā Covid-19 analīžu punktā Liepājā nodrošina liepājniekiem testa veikšanu, šajā laika periodā ēdināšanas uzņēmumi no “Tiamo Grupa” nodrošināja siltas pusdienas, savukārt uzņēmums “Bātas ūdens” bija sarūpējuši dabīgo avota ūdeni. Ņemot vērā ilgās darba stundas, Centrālās laboratorijas māsiņas ļoti novērtē siltu pusdienu piegādi, jo šajā saspringtajā laikā pudienām ne vienmēr atlika laiks.

Atgādinām, ka Covid-19 analīzes bez maksas veic:

1.  Bez ģimenes ārsta nosūtījuma, piesakoties pašam − iedzīvotājiem, kuriem pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā parādās akūtas elpceļu infekcijas simptomi: paaugstināta ķermeņa temperatūra, sauss klepus un ir iespēja ar savu automašīnu doties uz analīžu nodošanas punktiem.

2. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu personām, kurām ir pneimonijas klīniskās pazīmes vai pacientiem, kuri saņem orgānu aizstājterapiju. Tāpat analīzes tiek veiktas iedzīvotājiem ar akūtām elpceļu infekcijas slimības pazīmēm, kuri atbilst kādam no šiem kritērijiem:

  • ir vecākas par 65 gadiem;
  • ir hroniskas slimības (cukura diabēts, hroniskas elpceļu slimības, sirds asinsvadu slimības, onkoloģiskas slimības u.tml.);
  • ir imūndeficīts, tai skaitā, iedzīvotāji, kuri lieto imūnsupresīvu terapiju;
  • iedzīvotājs bijis kontaktā ar Covid-19 pacientu, bet nedzīvo ar viņu vienā dzīvesvietā;
  • kuru tuvinieki, ar kuriem dzīvo vienā dzīvesvietā, atgriezušies no ārzemēm;
  • kuru darba pienākumi saistīti ar augstu saslimšanas risku ar Covid-19, piemēram, strādā ar bērniem pirmskolas izglītības iestādē;
  • vienam no mājsaimniecības, ja ar akūtas elpceļu infekcijas slimību saslimušas divas vai vairāk personas, kuras dzīvo vienā adresē.

3. Noteiktu profesiju darbiniekiem, kuriem parādās akūtas elpceļu saslimšanas simptomi (pieteikties analīzēm var caur savu darba devēju, kurš informāciju iesniegs NMPD):

  • ārstniecības personām;
  • farmaceitiem un farmaceitu palīgiem;
  • sociālās aprūpes iestāžu un patversmju darbiniekiem;
  • operatīvo dienestu darbiniekiem: policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem, Valsts vides dienesta inspektoriem;
  • Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvjiem;
  • ziņu žurnālistiem, TV operatoriem un fotoreportieriem;
  • sociālās aprūpes institūciju un patversmju klientiem;
  • mazumtirdzniecības darbiniekiem;
  •  “Latvijas Pasts” darbiniekiem. 

Atgādinām, ka, lai pieteiktos valsts apmaksātā testa Covid-19 veikšanai, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, vai jāzvana uz tālruņa numuru 8303 (laika posmā no plkst. 9.00 līdz 18.00). Bez pieraksta uz analīžu nodošanas vietu doties nedrīkst.

Svarīgi − uz analīžu nodošanas punktu drīkst ierasties tikai ar savu automašīnu! Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties aizliegts.

Ja veselības stāvoklis strauji pasliktinās, parādās ļoti augsta temperatūra vai elpas trūkums, tad jāzvana uz NMPD ārkārtas tālruni 113.

Ja kāds vēlas nodot analīzes savam sirdsmieram un nav saslimšanas simptomu, var zvanīt uz tālruņa numuriem 200 300 06 vai 673 344 33 un pieteikt vizīti analīžu veikšanai par maksu. Covid-19 maksas pārbaudes cena ir 80 eiro. Dodoties gan uz maksas, gan bezmaksas pārbaudēm, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. Liepājā Covid-19 maksas analīzi var veikt arī E. Gulbja laboratorijā, sazinoties pirms tam un vienojoties par laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI