DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvija un Igaunija paplašinās digitālo pakalpojumu pārrobežu pieejamību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji šodien attālināti tikās ar Igaunijas Ekonomikas un komunikācijas ministrijas, Igaunijas Informācijas sistēmu aģentūras, kā arī Iekšlietu ministrijas kolēģiem, lai pārrunātu abu valstu sadarbības turpināšanu valsts pārvaldes un pakalpojumu digitālās transformācijas jomā. 

Sarunu galvenais temats bija savstarpēja datu un valsts pakalpojumu pārrobežu pieejamība, kā arī darbs pie vienota datu apmaiņas modeļa izstrādes Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā. Šīs sadarbības mērķis ir nodrošināt, ka valsts iestādes apmainās ar nepieciešamo informāciju, tādējādi iedzīvotājiem un uzņēmējiem nodrošinot paaugstinātas ērtības, lai brīvi pārvietotos, mācītos, vai strādātu reģiona ietvaros.

Piemēram, atvieglojot uzņēmējdarbību citā valstī, ļaujot digitālos pakalpojumus saņemt izmantojot savas valsts eiD karti, kā arī nodrošinot, ka nepieciešamo informāciju valsts iestādes elektroniski var pārbaudīt pašas, nepieprasot izziņas no iedzīvotājiem vai uzņēmējiem.

Tikšanās laikā VARAM un Igaunijas puses pārstāvji vienojās par starpvalstu datu apmaiņas risinājuma, projektēšanas uzsākšanu, kā arī iedzīvotājiem un uzņēmējiem paredzēto valsts pakalpojumu pārrobežu pieejamības nodrošināšanu iespējami drīzā laikā.

Jau šobrīd VARAM panākts, ka portālā Latvija.lv un vēl aptuveni 10 valsts pakalpojumiem Igaunijas iedzīvotāji var piekļūt ar savām elektroniskās identifikācijas kartēm. Savukārt Latvijas iedzīvotāji var identificēties Igaunijas pakalpojumu portālā. Tāpat jau šobrīd Latvijas un Igaunijas uzņēmēji savstarpējiem attālinātiem darījumiem var izmantot drošu elektronisko parakstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI