DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: izstrādātas jaunas prasības iepakojuma apsaimniekošanā un pārstrādē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinetā (MK) apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotie grozījumi – Iepakojuma likumā un Dabas resursu nodokļa likumā. Grozījumi veikti, lai Latvija varētu nodrošināt Eiropas Savienības izvirzīto mērķu izpildi saistībā ar iepakojuma apsaimniekošanu un atkritumu pārstrādi.

Jaunie mērķi paredz, ka būtiski jāattīsta un jāpaplašina dalītā atkritumu vākšanas sistēma,padarot to pieejamu iedzīvotājiem visā valsts teritorijā. Prioritārais mērķis ir novērst izlietotā iepakojuma rašanos un samazināt atkritumu apjomu, veicinot iepakojuma atkārtotu izmantošanu, pārstrādi un reģenerāciju. Ar šiem grozījumiem tiek noteiktas stingrākas prasības izlietotā iepakojuma apsaimniekotājiem un preču ražotājiem, tāpat arī ražotāju atbildības sistēmām tiks noteiktas stingrākas prasības gan attiecībā uz iepakojuma apsaimniekošanas mērķiem, gan arī uz sabiedrībai sniedzamo informāciju. Vienlaikus tiks uzlabota un pilnveidota izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas kontroles un uzraudzības sistēma. 

Iepakojuma likumā ir ietvertas prasības iepakojuma un izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas organizēšanai, lai nodrošinātu minēto mērķu sasniegšanu attiecībā uz dažādu iepakojuma materiālu savākšanu un pārstrādi laika posmā līdz 2030.gadam.

Lai mazinātu iepakojuma ietekmi uz vidi un stimulētu atkritumu apsaimniekošanas hierarhijas piemērošanu, grozījumi Iepakojuma likumā​ paredz ieviest izmaiņas ražotāja paplašinātās atbildības sistēmās, ko attiecina uz iepakotājiem un piemēro visam iepakojumam. Tas mudinās samazināt izlietotā iepakojuma rašanos un uzlabos tā dalītu savākšanu un pārstrādi. 

Grozījumi Dabas resursu nodokļu likumā paredz ​noteikt precīzākas  ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas vispārīgās minimālās prasības, kas būs vienotas visā Eiropas Savienībā, tajā skaitā uzdevumi un atbildība būs skaidri noteikta visām iesaistītajām pusēm, tajā skaitā iepakotājiem, apsaimniekotājiem, pašvaldībām, balstoties uz  Direktīvas 2018/851* prasībām. VARAM izstrādātie grozījumi precizēs ražotāja palašinātās atbildības sistēmas piemērošanu, precizēs valsts un pašvaldību institūciju kompetenci, izlietotā iepakojuma apsaimniekotājam un preces ražotājam izvirzītās prasības, kā arī noteiks prasības ārvalstu personai dalībai ražotāja paplašinātās atbildības sistēmā. Minimālās prasības ražotāja paplašinātās atbildības sistēmām ir vienotas visā ES un izriet no minētajām direktīvām.


Izstrādātie grozījumi nodrošinātu, ka Latvijas normatīvajos aktos līdz 5.jūlijam tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par iepakojumu un izlietoto iepako
jumu (2018/852) un direktīvas par atkritumiem (2018/851**) prasības jaunajiem mērķiem attiecībā uz izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas mērķiem un par prasībām attiecībā uz ražotāju paplašinātās atbildības sistēmāmJaunās prasības Latvijai ir jāpārņem līdz š.g. jūlijam, un tās praksē jāsāk piemērot no 2022.gada. 


*Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 30. maija direktīvas (ES) 2018/851, ar ko groza Direktīvu 2008/98.

**Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 30. maija direktīvas (ES) 2018/852 (ES), ar ko groza Direktīvu 94/62/EK.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI