DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Zinātnes kafejnīcā varēs uzzināt, kā pareizi rūpēties par savu redzi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēdējā laikā ekrāni ir kļuvuši par mūsu ikdienu. Darbā lūkojamies datorā, mājās televizorā vai planšetdatorā un tam visam pa vidu vēl viedtālrunis. Kā rūpēties par savu redzi un kā to aizsargāt no zilās gaismas, ko izstaro šīs viedierīces? Atbildes uz šiem jautājumiem varēsiet uzzināt Latvijas Universitātes (LU) Zinātnes kafejnīcā "Kā rūpēties par redzi, ar skaidru fokusu nākotnē" 26. februārī plkst. 17.00 LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3.

Liela daļa cilvēku visu dienu pavada kopā ar viedierīcēm un pat vakaros pirms gulētiešanas vēl pāršķirsta savus sociālos tīklus “Instagram” un “Facebook”. Viedierīču ekrāns izstaro gaismu, kuru uztver mūsu acs tīklene, šo gaismu dēvē par zilo gaismu. Par zilo gaismu, kas šobrīd ir daudzu diskusiju avots, dēvē starojumu diapazonā no 415 nm līdz 455 nm. Aktuāls ir jautājums vai zilā gaisma spēj ietekmēt mūsu miegu? Kādi ir mīti un kāda ir patiesība? Zilā gaisma uz cilvēku iedarbojas divejādi – tā ir nepieciešama arī, lai mēs dienas laikā būtu aktīvi un mundri. Ja zilās gaismas būs par daudz, tad tā var radīt kaitējumu.

Kā rūpēties par redzi un ko iesaka mūsu optometristi? Vai saudzējošie režīmi viedierīcēs palīdz? Uz šiem un vēl citiem aktuāliem jautājumiem sniegs atbildes mūsu LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) eksperti.

Pasākumā auditoriju ar saviem stāstījumiem iepazīstinās:

  • Sergejs Fomins (LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes docents) ar tēmu “Datora, viedo ierīču un TV ekrāns – kā veidojas attēls uz ekrāna un kas ir tā gaisma, ko mēs redzam?”.
  • Gunta Krūmiņa (LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesore) ar tēmu “Mūsu ikdiena “dzīvojot” kopā ar ekrāniem vakar, šodien un rīt – skats uz sevi no malas”;
  • Aiga Švede (LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes docente) ar tēmu ”Vai ekrāns ietekmē mūsu redzi – mīti un patiesība”.

Diskusijas tēma: Kā mēs varam parūpēties par redzes veselību jau tagad.

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja L'Oreal (Polija un Baltija).

LU Optometrijas un redzes zinātnes nodaļā veic Baltijā unikālus redzes ergonomikas pētījumus. Pateicoties dāsnam mecenāta SIA “Mikrotīkls” un LU fonda atbalstam LU Akadēmiskajā centrā ir ierīkots Baltijā pirmais Redzes ergonomikas kabinets. Ar jaunajām ierīcēm var padziļināti novērtēt cilvēka redzes funkcijas. LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa īsteno projektu par redzes ergonomikas pētījumu vides attīstību.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Būsiet laipni aicināti uz brīvu diskusiju par zinātni pie kafijas tases.

Ieeja pasākumā bezmaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI