DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts valoda
4
4

Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens 2019

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēgusies aptauja, ko jau septiņpadsmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS). Šonedēļ ar materiālu, kas iesūtīts gada laikā kopš iepriekšējās akcijas noslēguma, strādā sabiedriskā kārtā piesaistīta žūrija, un pēc balsojuma par akcijas iznākumu stāstīsim preses konferencē pirmdien, 27.janvārī, plkst.11 Rīgas Latviešu biedrības nama Kluba zālē.

Visi laipni aicināti!

Gada vārda kategorijā kā allaž daudz jaunvārdu ieteikumu, daļa ieteikti svešvārda tieša pārcēluma vietā, piemēram, „skūteris”, kas savulaik bijis arī „skrejritenis”, bet, tehnoloģiju balstīts, pārtapis par „stāvdrāzi”, jo tagad brauc ātrāk; aizvien biežāk „tīkšķis” nāk kā „laiks” (internetvietnēs kā klikšķis, kas apzīmē patikšanu), lai cik tas latviešu valodā dīvaini, bet ir un darbojas! Ieteikts arī „WhatsApp” kā „vecpaps”, no jaunvārdiem arī „valstsgriba”, „influenceris”kā „domvedis” u.c.

Pie nevārdiem joprojām „deguna aizlikums”, kaut iepriekš mums deguns bijis „ciet” vai „aizkritis”; „ofiss” biroja vai kantora vietā; „melnais ledus”, kas līdz šim bijusi atkala; „lauva”, kas ir puika, nevis meitene, un te grēko horoskopu sacerētāji (nevis „lauvai”, bet „lauvam”). No angļu valodas pārņemts ir „challenge” kā „izaicinājums”, taču ne vienmēr tulkojums ir adekvāts, jo dažkārt tas ir vienkārši „uzdevums”.

Spārnotie teicieni ir tādi, kas, atrāvušies no sākotnējā konteksta, aiztrauc tautā. 2019.gadā tautā aiztraucās gan pārprastais „patiesais labums” („patiesie” vai „patiesā” labuma guvēji), gan trauksmes „cēlēji” vai „cēlāji”, turpat arī „Katrai kļūdai ir vārds un uzvārds”. Tepat arī žurnālistu dežūrjautājums: „Kādas sajūtas?”

Ar katru gadu arvien vairāk priecājamies par “gada savārstījumu”, lai gan būtu labāk, ja tādu nebūtu. Kategorija joprojām pieprasīta: „savārstījums” ir dīvainākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2019.gadā, arī amizantas pārrakstīšanās vai pārteikšanās kļūdas. Starp iesūtījumiem atrodam tādus paraugus kā „deputātu intimitātes atcelšana”, “Man nav Pandoras lādes, no kurienes es jums varu paņemt šo atalgojumu!”, “Likumsargi uz robežas notvēruši 33 kg hašiša”,” augsta atbilstības sajūta”, “publiskie sabiedrības elementi”.

Žūrija lems šonedēļ.     

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI