DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Ģirģens: Šogad iespējams izrāviens kriminālprocesu izskatīšanas ilguma samazināšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 2020. gada 21. janvārī Iekšlietu ministrijā (IeM) noritēja tikšanās par veidiem, kā efektivizēt pirmstiesas izmeklēšanas procesu. Februārī IeM Informācijas centrs sāks darbu pie Iekšlietu integrētās informācijas sistēmas (IIIS2), kas ir daļa no Tiesu administrācijas īstenotā “E-lietas” projekta. Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Ģenerālprokuratūras, Tiesu administrācijas, Valsts policijas, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra un Iekšējās drošības biroja, kā arī “E-lietas” programmatūras izstrādātājs.

“Redzams, ka Latvijā ir kritiska situācija ar kriminālprocesu termiņiem, un viens no galvenajiem iemesliem šim ir digitālu, mūsdienīgu risinājumu trūkums. Pirmstiesas izmeklēšanas procesā nevajadzīgi garu laiku un līdzekļus aizņem protokolēšana, papīra dokumentu aprite un citas elementāri optimizējamas darbības. Ir nepieciešama pāreja no rakstiskiem dokumentiem uz audio un video materiālu, kas būs gan pārskatāmāks, gan ērtāks, gan arī ļaus skaidri redzēt emocionālo kontekstu, piemēram, liecinieku nopratināšanās, nodrošinot taisnīgāku notikumu izvērtējumu,” pauž Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

“Policija joprojām strādā bez efektīviem tehniskajiem risinājumiem, kas katru dienu paildzina procesus un neefektīvi tērē nodokļu maksātāju līdzekļus. Ņemot vērā, ka IIIS2 izstrāde sāksies tikai februārī, ierosināju izveidot papildus sistēmu, kas pēc iespējas ātrāk optimizētu izmeklēšanas procesa pašus pamatus.  Šāda sistēma izveidotu, pirmkārt, vienotus tehniskos standartus audio un video fiksācijai izmeklētājiem, un, otrkārt, vienotu serveri, ko var izmantot gan tiesībsargājošās iestādes, gan Ģenerālprokuratūra, lai iesaistītās puses varētu ātri piekļūt pie video un audio materiāliem. Kad “E-lietas” sistēma sāks darboties, šie papildus risinājumi tajā tiks integrēti,” turpina ministrs.

Kopīgais E-lietas programmas projekts nodrošinās kriminālprocesa, administratīvā pārkāpuma procesa, administratīvā procesa tiesā un civilprocesa elektronizāciju no izmeklēšanas procesa uzsākšanas līdz tiesvedības un ar to saistīto procesu pabeigšanai. Papildus, programma padarīs materiālus elektroniski pieejamus gan procesā iesaistītajām iestādēm, gan privātpersonām e-pakalpojumu veidā, veicinot iestāžu sadarbību un mazinot birokrātisko slogu gan valsts iestādēm, gan privātpersonām, kā arī pilnveidos datu uzglabāšanas un apmaiņas risinājumus, vairojot informācijas sistēmu funkcionalitāti un ceļot iesaistīto iestāžu darba efektivitāti. Mērķis ir panākt, ka nākotnē lieta no personas iesnieguma iesniegšanas vai lietas ierosināšanas policijā līdz galīgajam tiesas nolēmumam aizņem mēnešus, nevis gadus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI