DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ministrs Kaspars Gerhards: Lepojos ar Latvijas pārtikas ražotājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards piektdien, 17. janvārī, Berlīnē (Vācijā) 85. starptautiskās pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādē “Zaļā nedēļa 2020” (Internationale Grüne Woche 2020) apmeklēja Latvijas pārtikas ražotāju kopstendu un tikās ar mūsu uzņēmējiem.

Pēc izstādes rīkotāju iniciatīvas katra dalībvalsts tika aicināta izstādē rādīt kādu unikālu nacionālu produktu. Latvija izvēlējās sējas kaņepes. Senāk kaņepju produkcija dažnedažādos veidos tika lietota ikdienā, un tagad - pēc vairāku gadu desmitu aizmirstības - kaņepju sēkliņas jeb riekstiņi atkal godā celti. Grauzdētie riekstiņi, vērtīgā eļļa un staks, kaņepju tēja un alus, sātīgais aizdars, un kur vēl dažādie produkti ar kaņepju piedevu – karaša, siers, sviests, šokolāde, konfektes ar kaņepēm, kaņepju siera cepumi utt. To visu stendā rāda un par produktiem stāsta Latvijas ražotāji, ļaujot produkciju nobaudīt apmeklētājiem.

“Kaņepe savas uztvērtības ziņā ir unikāla, tās pielietojums vēl ne tuvu nav izsmelts. Latvijas ražotāji izstādē piedāvā plašu šā vērtīgā auga produktu klāstu,” apmeklējot Latvijas pārtikas ražotāju kopstendu, teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. “Skatoties uz produkciju kopumā, ko stendā rāda Latvijas ražotāji, esmu lepns par mūsu uzņēmēju spēju radīt augstas kvalitātes un izcilas garšas produkciju, ko piedāvāt gan pašmāju patērētājiem, gan plašai starptautiskajai auditorijai. Vairāki Latvijas produkti izstādes apmeklētāju starpā ir iecienīti un stendā tiek īpaši meklēti, un tā ir visaugstākā atzinība.”

Latvija izstādē “Zaļā nedēļa” piedalās jau 25. reizi. Šogad kopstenda platība izstādē ir 110 kvadrātmetri, un tajā savu produkciju rādīs un arī pārdos SIA “Rozīne” ar produktu “Skrīveru mājas saldējums”, līdztekus tradicionālajam saldējuma piedāvājot īpašu recepšu saldējumus, tostarp arī ar kaņepēm, SIA “Skrīveru pārtikas kombināts” ar konfektēm “Gotiņa” dažādās versijās, Madonas novada zemnieku saimniecība “Rogas” un tās īpašnieks Sandris Akmans ar biškopības produkciju un dažādos veidos gatavotām ogām. SIA “Plūkt” sagādājis Latvijā vāktas zāļu tējas, individuālais komersants “I.R. Avots” piedāvās medus maisījumus, Talsu novada zemnieku saimniecība “Kurzemnieki” – ābolu, ķirbju un citu augu veselīgos našķus, bet SIA “Rīta Putni” sagatavojis dažāda veida paipalu olu produkciju. Pirmo reizi Berlīnē savus mājas vīnus rādīs SIA “Windau Wines”. Kopstendā SIA “Berds” pārdos Vācijas iedzīvotāju starpā jau iecienītu Latvijas uzņēmumu – SIA “Dona”, AS “Tukuma piens”, SIA “Rīgas piensaimnieks”, AS “Rīgas piena kombināts”, SIA “Rēzeknes gaļas kombināts”, SIA “Aibi”, SIA “Zentenes zivju kombināts”, AS “Brīvais Vilnis”, SIA “Gamma-A”, SIA “Karavella”, SIA “Brāļu alus” un SIA “Ilgezeem” - produkciju.

Apmeklētāju piesaistei, Latvijas Brīvdabas muzeja popularizēšanai un seno amatu rādīšanai stendā uz vietas maizi šogad cep saimniece Ilze, ko pazīstam kā Doņu Ilzi, un viņai palīdz saimniece Kristīne no Brīvdabas muzeja. Asociācijas “Lauku ceļotājs” pārstāves ļauj našķoties ar maizes uzkodām, tādējādi iepazīstinot izstādes apmeklētājus ar kulinārā tūrisma projektu “Rudzu ceļš”. Seno amatu prasmes dzintara apstrādē un koka karošu un bļodu grebšanu rāda Brīvdabas muzeja amatnieki. Kopstendu papildina arī SIA “Livonijas dzintars” kosmētika ar dzintara putekļiem un atdzimstošā sējas kaņepju produkcija.

Latvijas ražotāju kopstendu organizē Zemkopības ministrija un Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI), tādējādi popularizējot Latvijas unikālos produktus un radot tālāku interesi gan par Latvijas pārtiku, gan tūrisma iespējām, gan arī nacionālajām kulinārijas tradīcijām.

Izstāde “Zaļā nedēļa”, kas dibināta pagājušā gadsimta “zelta divdesmitajos”, šogad durvis ver jau 85. reizi, lai uzņemtu interesentus no 17. līdz 26. janvārim. Pēc izstādes organizatoru gadskārtēji apkopotiem datiem kopējais izstādes apmeklētāju skaits pieaug (ir pārsniedzis 400 000), no kuriem ap 85 000 veido tirdzniecības nozares pārstāvji. Pieaug arī dalībnieku skaits (ap 1800 no 61 valstīm). Vācijas partnervalsts izstādes organizēšanā šogad ir Horvātija. Izstādes oficiālo vietni varat apmeklēt šeit “Zaļā nedēļa 2020”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI