DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Varšavā uzsver Polijas neatsveramo ieguldījumu Latvijas valstiskuma nostiprināšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 17. janvārī Varšavā notiek Latvijas un Polijas attiecību simtgadei veltīta starptautiska zinātniska konference “Polija-Latvija, diplomātisko un militāro attiecību 100 gadi”. Konferences dalībnieku redzeslokā ir Latvijas un Polijas attiecības gadsimtu griezumā, abu valstu ciešā sadarbība Latvijas Neatkarības karā, īpašu uzmanību veltot Latgales atbrīvošanas cīņām, kurās militāro atbalstu Latvijai sniedza Polijas karavīri.   

Konferences patroni ir Latvijas un Polijas prezidenti, un tas pasākumam piešķir īpašu nozīmi. 2019. gada 11. septembrī Varšavā oficiālās vizītes laikā Latvijas Valsts prezidents E. Levits izteica gandarījumu par abu valstu ciešajām vēsturiskajām saiknēm. “Pirms simts gadiem Polija izšķirīgā brīdī palīdzēja atbrīvot Latvijas valsti no Sarkanās armijas iebrucējiem, kā rezultātā vismaz 500 poļu karavīru atdeva savas dzīvības. Latvija augsti novērtē šo Polijas ieguldījumu mūsu valsts pastāvēšanas vēsturē,” uzsvēra Valsts prezidents.

Latgales atbrīvošanas kaujas ir ļoti nozīmīga Latvijas vēstures lappuse, Latvijas Neatkarības kara noslēdzošais posms. Šīs cīņas ir viens no spožākajiem abu valstu ciešās sadarbības piemēriem, kad plecu pie pleca vēsturiski nozīmīgas uzvaras izcīnīja Latvijas un Polijas karavīri. Arī šodien Polija ir ciešs Latvijas sabiedrotais drošības jomā, sniedzot būtisku ieguldījumu Latvijas un reģiona drošības stiprināšanā.

Godinot Latgales atbrīvošanas simtgadi, Latvijā un Polijā tiek rīkoti vērienīgi piemiņas pasākumi. Konference “Polija-Latvija, diplomātisko un militāro attiecību 100 gadi”, tāpat arī Lazenku karaliskajā parkā Varšavā skatāmā brīvdabas fotoizstāde, kas galvenokārt veltīta abu valstu attiecībām no 1918. gada līdz 1939. gadam, ir daļa no Latvijas simtgades publiskās diplomātijas pasākumiem Polijā. Ārlietu ministrija augstu novērtē sadarbības partneru – muzeju, arhīvu, augstākās izglītības iestāžu, vēsturnieku – ieguldījumu svinīgo pasākumu norisē. Arī Latvijā šogad norisinās virkne Latgales atbrīvošanas cīņu simtgadei veltītu pasākumu, kurus rīko Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki. Plašāka informācija par tiem atrodama: https://www.mod.gov.lv/lv/zinas/ar-svinigiem-pasakumiem-atzimes-latgales-atbrivosanas-simtgadi  

Informācijai

Zinātniskā konference “Polija-Latvija, diplomātisko un militāro attiecību 100 gadi” notiek 2020. gada 17. janvārī Varšavā, Lazenku karaliskajā muzejā, Pilī uz salas (Muzeum Łazienki Królewskie, Pałac na Wyspie). Konferenci organizē Latvijas vēstniecība Polijā sadarbībā ar Latvijas Universitātes profesoru Dr. hist. Ēriku Jēkabsonu un Lazenku karalisko muzeju. Konferencē ar referātiem uzstāsies vēsturnieki no Latvijas Universitātes un Latvijas Kara muzeja, Polijas Zinātņu akadēmijas Vēstures institūta un Politisko studiju institūta, Bjalistokas Universitātes un Lazenku karaliskā muzeja. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI