DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. janvārī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,3 %

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada decembrī, salīdzinot ar 2018. gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis* palielinājās par 2,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 2,1 % un pakalpojumiem – par 2,6 %.

Patēriņa cenu pārmaiņas
(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2019. gada decembrī bija par 8,8 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 7,3 %, bet pakalpojumiem – par 12,6 %.

Patēriņa cenu pārmaiņas
(procentos pret 2015. gada vidējo)

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019. gada decembrī, salīdzinot ar 2018. gada decembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā
(procentpunktos)

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,4 %. Būtiskākais cenu kāpums bija gaļai un gaļas izstrādājumiem (+7,2 %), tai skaitā cenas pieauga žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+6,9 %), cūkgaļai (+14,3 %), gaļas izstrādājumiem (+9,3 %) un mājputnu gaļai (+1,6 %). Gaļai un gaļas izstrādājumiem nozīmīga ietekme uz cenu izmaiņām grupā saglabājas visa 2019. gada laikā. Salīdzinot ar 2018. gada decembri, cenas pieauga arī svaigiem augļiem (+14,6 %), konditorejas izstrādājumiem (+4,4 %), maizei (+2,8 %), cukuram (+6,9 %), miltiem un citiem graudaugiem (+4,1 %). Samazinoties cenām pasaules tirgos, lētāka bija kafija (-6,4 %). Cenu kritums bija arī pienam (-5,1 %) un dažādiem no piena gatavotiem produktiem – sieram un biezpienam (-4,3 %), sviestam (-4,8 %), skābajam krējumam (-2,3 %). Cenas samazinājās svaigiem dārzeņiem (-1,8 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,3 %. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 3,9 %, sadārdzinoties alum un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 4,9 %. Cenu pieaugumu gada laikā ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums cigaretēm no 2019. gada 1. jūlija.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 3,3 %, ko noteica vairāku komunālo pakalpojumu sadārdzināšanās. Gada laikā dārgāka kļuva elektroenerģija, siltumenerģija, atkritumu savākšana, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās dabasgāzei un cietajam kurināmajam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 2,4 %, ko galvenokārt veidoja cenu kāpums zobārstniecības un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Dārgāki kļuva arī farmaceitiskie produkti.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 3,4 %. Gada laikā sadārdzinājās kompleksie atpūtas pakalpojumi, televīzijas abonēšanas maksa, barība lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumi, rotaļlietas.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis pieauga par 2,7 %. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 3,1 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 3,7 %.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija benzīnam, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, telekomunikāciju pakalpojumiem, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, augstākajai izglītībai, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, apģērbiem. Cenu samazinājums bija dīzeļdegvielai un autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās
(procentos)

Grupas

Cenu pārmaiņas 2019. gada decembrī, salīdzinot ar:

2018. g. decembri

2019. g. novembri

Kopā

2,3

-0,2

pārtika

2,4

0,5

alkohols, tabaka

4,3

-0,6

apģērbs, apavi

0,5

-3,9

mājoklis

3,3

-0,3

mājokļa iekārta

2,2

-1,4

veselība

2,4

-0,2

transports

0,6

1,5

sakari

2,0

-0,4

atpūta, kultūra

3,4

-0,5

izglītība

-0,5

0,0

restorāni, viesnīcas

2,7

0,0

dažādas preces un pakalpojumi

0,3

-1,3

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,2 %

2019. gada decembrī, salīdzinot ar 2019. gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,2 %. Precēm cenas samazinājās par 0,5 %, savukārt pakalpojumiem pieauga par 0,3 %. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, mājokļa iekārtai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Cenu pārmaiņas decembrī
(procentos pret iepriekšējo mēnesi)

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu mēneša laikā
(procentpunktos)

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,5 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu grupā bija svaigiem augļiem (+6,0 %). Cenas pieauga arī cūkgaļai (+3,1 %), gaļas izstrādājumiem (+5,6 %), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,0 %). Dārgākas kļuva olas (+2,1 %), svaigi dārzeņi (+0,8 %), maize (+0,7 %), žāvēti augļi un rieksti (+4,5 %). Cenas samazinājās mājputnu gaļai 
(-2,0 %), sieram un biezpienam (-1,9 %), šokolādei (-3,8 %), kā arī kafijai (-1,8 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,6 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums vīnam un alum.

Akciju ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 3,0 %, savukārt apaviem – par 7,2 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3 %. Lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa īres maksa.

Mājokļa iekārtas grupā cenas samazinājās par 1.4 %. Akciju ietekmē lētāki kļuva mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi, kā arī mājokļa mēbeles.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 1,5 %, ko noteica cenu kāpums pasažieru aviopārvadājumiem par 16,9 %. Degvielai vidējais cenu līmenis pieauga par 0,7 %, tai skaitā benzīnam – par 0,8 %, dīzeļdegvielai – par 0,5 % un auto gāzei – par 1,9 %. Dārgāka kļuva personisko transportlīdzekļu apkope un remonts, pasažieru pārvadājumi pa jūru.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas samazinājās vidēji par 1,3 %, ko noteica akcijas personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem, mobilo tālruņu iekārtām.

Informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām 2020. gada janvārī paziņos 11. februārī.

Plašāka informācija par patēriņa cenu pārmaiņām pieejama CSP datubāzē sadaļā “Patēriņa cenas”.

*Gada inflācija atspoguļo patēriņa cenu pārmaiņas, salīdzinot pārskata mēneša vidējo cenu līmeni ar iepriekšējā gada atbilstošā mēneša vidējo cenu līmeni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI