DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pie Maskavas vilciena pasažiera atklāj, iespējams, noziedzīgi iegūtus, nedeklarētus 90 100 ASV dolārus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par nedeklarētas un, iespējams, noziedzīgi iegūtas skaidras naudas 90 100 ASV dolāru apmērā pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai.

Šā gada janvārī sadarbībā ar Valsts robežsardzi un VID Muitas pārvaldi tika veikta vilciena Maskava - Rīga pasažiera muitas kontrole. Kontrole tika veikta, pamatojoties uz riska informāciju par iespējamu skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā, nedeklarēšanu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Pārbaužu laikā konstatēts, ka 1980.gadā dzimuša Krievijas pilsoņa, kuram ir Latvijas uzturēšanās atļauja, rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 90 100 ASV dolāri.

Par notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.2 panta otrajā daļā1 un Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzētajiem noziedzīgiem nodarījumiem. 

Izmeklēšanas interesēs papildu informācija netiek sniegta.

Cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, t.sk., noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanas pāri Latvijas Republikas valsts robežai ierobežošanu arī šogad ir viena no VID prioritātēm.

2019.gadā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākti 47 kriminālprocesi par skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu un/vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

#Atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas stingri iestājas pret jeb kāda veida krāpšanu. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

1195.2 pants. Izvairīšanās no skaidras naudas deklarēšanas - (21) Par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

195.pants. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana- (3) Par šā panta pirmajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, —soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI