DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Rīgas apgabaltiesa apmierina prokurora protestu lietā par "aplokšņu algām"

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada decembra beigās Rīgas apgabaltiesa tiesa, izskatot Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurora iesniegto protestu, to apmierināja un piesprieda nosacītu brīvības atņemšanas sodu divām personām par frizieru salonā izmaksātajām ,,aplokšņu algām” uzņēmuma darbiniekiem. Kopumā valstij tika nodarīts zaudējums par izvairīšanos no nodokļu nomaksas 58 948 EUR apmērā, kas jau pilnībā atlīdzināts.

Saskaņā ar apsūdzību apsūdzētās personas ir uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un grāmatvede, kas noziedzīgās darbības veica uzņēmuma interesēs, lai netiktu aprēķinātas un ieturētas Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un Iedzīvotāju ienākumu nodoklis par darbiniekiem izmaksājamām darba samaksām. 2017.gadā šādā veidā tika nodarīts mantisks zaudējums Latvijas Republikai nenomaksāto nodokļu veidā 58 948 EUR apmērā, tas ir, nenomaksātā Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu 36 864 EUR apmērā un nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa 22 084 EUR apmērā veidā, kas atbilst lielam apmēram. Darba samaksas netika atspoguļota uzņēmuma grāmatvedības dokumentos: darba uzskaites grafikos, darba laika uzskaites tabelēs neuzrādīja faktisko darbinieku nostrādāto laiku, nesastādīja algas aprēķina sarakstus un kases izdevuma orderus, kuros būtu norādīta faktiskās darba samaksas izmaksa. “Aplokšņu algās” katram uzņēmuma darbiniekam tika samaksātas dažādas summas, sākot no 26 EUR līdz pat vairāk kā 3000 EUR mēnesī.

Viena persona atzīta par vainīgu par smaga nozieguma izdarīšanu, kas paredzēts  Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā un mazāk smaga nozieguma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 217.1pantā un sodīta ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem nosacīti ar pārbaudes laiku vienu gadu un naudas sodu 10 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā jeb 4 300 EUR, atņemot tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz diviem gadiem.

Otra persona atzīta par vainīgu Krimināllikuma 217.1pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar naudas sodu 10 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā jeb 4300 EUR, atņemot tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz vienu gadu.

Tāpat juridiskajai personai galīgais piespiedu ietekmēšanas līdzeklis noteikts 25 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā, jeb piemērota naudas piedziņa 10 750 EUR apmērā.

Kopumā nauda sodos samaksāti 19 350 EUR, kā arī atgūti valstij nenomaksātie nodokļi 58 948 EUR apmērā, kopumā valsts budžetā nonākot naudas līdzekļiem 78 298 EUR apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI