DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Atbalsta ģenerālprokurora amata kandidāta izvirzīšanas nodošanu padomes kompetencē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu padome 16.decembra sēdē atbalstīja grozījumus likumos, ar kuriem plānots mainīt ģenerālprokurora amata kandidāta izvirzīšanas kārtību, nododot šo pienākumu Tieslietu padomei. Līdz šim ģenerālprokurora amata kandidātu apstiprināšanai Saeimā izvirzīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs, savu lēmumu saskaņojot ar Tieslietu padomi.

Tāpat Tieslietu padomei paredzētas tiesības rosināt pārbaudi par ģenerālprokurora atlaišanu. 

Tieslietu padome atbalstīja arī priekšlikumu, ka ģenerālprokurora amata kandidātu atlase notiek atklātā konkursā.

Tieslietu padome neatbalstīja priekšlikumu, ka jāizveido ekspertu komisija, kas izvērtētu kandidāta piemērotību ģenerālprokurora amatam.

Neatbalstīts arī priekšlikums paplašināt ģenerālprokurora amata iespējamo kandidātu loku, kas paredz, ka par ģenerālprokuroru var iecelt arī personu, kurai ir 15 gadu kopējais darba stāžs augstskolas tieslietu specialitātes akadēmiskā personāla vai zvērināta advokāta amatā. Tieslietu padomes locekļu vairākums apšaubīja spēju vadīt prokuratūru, ja kandidāts nav strādājis par tiesnesi vai prokuroru, kā arī nav kārtojis tiesneša vai prokurora eksāmenu.

Tieslietu padome precizēja nosacījumu, ka viena un tā pati persona nevar būt par virsprokuroru ilgāk par diviem termiņiem pēc kārtas. Padome precizēja likuma normu, nosakot, ka ar to domāts viens un tas pats prokuratūras amats. 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde par šiem grozījumiem paredzēta trešdien, 18.decembrī.

Augstākās tiesas tiesneša amatā ieceļ Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Inesi Lauru Zemīti

16.decembra sēdē Tieslietu padome pārcēla Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Inesi Lauru Zemīti Augstākās tiesas tiesneša amatā. Amata pienākumus Augstākajā tiesā tiesnese sāks pildīt pēc iesākto lietu pabeigšanas apgabaltiesā. 

Tiesnese bija pieteikusies konkursā uz tiesneša amatu Senāta Krimināllietu departamentā. Pozitīvu atzinumu viņas iecelšanai vakantajā senatora amatā deva Senāta Krimināllietu departamenta senatoru kopsapulce.

Ineses Lauras Zemītes stāžs tiesneša amatā ir 22 gadi. Astoņus gadus viņa bijusi tiesnese Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā, bet kopš 2005.gada – Rīgas apgabaltiesā, piecus gadus bijusi Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI