DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

68% Latvijas iedzīvotāju uztrauc viltus ziņu nokļūšana medijos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas veiktā “Drošības mērījuma” datiem 68% Latvijas iedzīvotāju uztrauc viltus ziņu, kas saistītas ar aizsardzības un drošības jautājumiem, nokļūšana medijos. Lielākā daļa respondentu atzīst, ka viņus tas uztrauc, jo viltus ziņas ir grūti atšķirt no patiesības, kā arī nepatiesa informācija par drošības un aizsardzības jautājumiem var skart viņus vai viņu ģimenes.

Atbildot uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem tiek novērtēts informācijas patiesums*, 72% respondentu norāda, ka to vērtē pēc informācijas avota uzticamības (piemēram, valsts pārvaldes iestādes mājaslapa vai neoficiāls blogs), 62% -  pēc portālā publicēta satura, pārbaudot, cik lielā mērā informācija ir balstīta faktos, 19% vērtē medija popularitāti, 17% - uzticas savai intuīcijai, 6% - ziņas virsrakstam, bet 5% respondentu atzīst, ka šādu kritēriju nav.

Vienlaikus lielākā daļa jeb 83% aptaujāto uzskata, ka drīzāk prot kritiski izvērtēt informācijas avotu uzticamību, kamēr 17% norāda, ka nav pārliecināti, kam būtu jāpievērš uzmanība.

Kā liecina aptaujas rezultāti, lai pārliecinātos par informācijas patiesumu, 47% aptaujāto informāciju pārbauda un salīdzina ar valsts iestāžu oficiālajiem paziņojumiem, 31% respondentu informāciju pārbauda kādā citā mediju kanālā, 9% - uzskata, ka nav nepieciešams pārbaudīt informācijas patiesumu, bet 13% aptaujāto nepārbauda informāciju, jo pilnībā uzticas mediju profesionalitātei un apšauba nepatiesas informācijas izplatību medijos.

Aptauju “Drošības mērījums” Aizsardzības ministrija veikusi sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. Aptaujā piedalījās 1010 respondenti no visas Latvijas.

Jau ziņots, ka novembrī atklāts Baltijā pirmais aizsardzības un drošības tematiem veltīts ziņu portāls “Sargs.lv”, kura mērķis ir nodrošināt uzticamu, pārbaudītu un aktuālu informāciju par aizsardzības un drošības tematiem Latvijā un ārvalstīs, veicināt sabiedrības informētību par rīcību dažādās apdraudējuma situācijās, kā arī medijpratību informācijas telpas apdraudējumu jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI