DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
25. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

ĀCM meža cūkām konstatē retāk

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) meža cūkām šī gada desmit mēnešos ir konstatēts teju trīs reizes retāk nekā šādā pašā laika posmā pērn, liecina laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Ja uz 2018. gada 1. novembrī Latvijā ĀCM bija konstatēts 961 meža cūkai, tad uz šī gada 1. novembri ĀCM pozitīvo meža cūku skaits bija 357. Tas liecina, ka epidemioloģiskā situācija ĀCM jomā uzlabojas.                

Saslimšanas gadījumu skaita sarukums saistāms ar būtisku meža cūku populācijas samazināšanu, kas noticis gan tāpēc, ka visi saslimušie dzīvnieki īsā laikā iet bojā, gan pateicoties intensīvajām un mērķtiecīgajām medībām.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants: “Ņemot vērā to, ka meža cūkas ir ĀCM rezervuārs dabā un pret šo slimību nav vakcīnas, meža cūku skaita samazināšanai ir būtiska nozīme slimības apkarošanā. Jo mazāka dzīvnieku populācija, jo retāki dzīvnieku savstarpējie kontakti, jo mazāk inficēšanās gadījumu.”

ĀCM  epicentrs patlaban atrodas Dienvidkurzemē, kur ĀCM meža  cūkām tiek konstatēts biežāk, savukārt lielākajā daļā Latgales, Vidzemes un Zemgales, kur slimība reģistrēta agrāk un intensitāte bija lielāka iepriekšējos gados, 2019. gadā  konstatēti vien atsevišķi saslimšanas  gadījumi.

“Aktīvi medījot meža cūkas, tādējādi neļaujot to populācijai atkal izplesties, pastāv teorētiska iespēja likvidēt ĀCM un izvairīties no otrā ĀCM viļņa nākotnē”, saka M. Seržants.

Ar nākamo gadu Eiropas Komisija plāno pārtraukt līdzfinansēt meža cūku mātīšu medīšanas izmaksas, tāpēc PVD aicina medniekus vēl šogad aktīvi medīt meža cūku mātītes.

PVD no medniekiem turpina pieņemt pierādījumus, ka nomedītā  meža cūka ir sievišķā dzimuma. Lai saņemtu atlīdzību – 50 eiro, medniekam pierādījumi līdz ar aizpildītiem dokumentiem PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz līdz šī gada 23. decembrim.

Jāpiebilst, ka mājas cūkām ĀCM šogad konstatēts vienu reizi – saimniecībā ar 52 mājas cūkām. Salīdzinājumam, 2018. gadā ĀCM mājas cūkām konstatēts desmit saimniecībās, kopumā likvidējot 16 705 dzīvniekus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI