DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Kariņš: Latvijas uzņēmumi sadarbībā ar Pasaules Bankas Grupu gatavi strādāt aktīvāk

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, finanšu ministrs Jānis Reirs un ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro 19. novembrī tikās ar Pasaules Bankas Grupas institūcijas – Starptautiskās Finanšu korporācijas (International Finance Corporation – IFC) pārstāvjiem. Vizītes mērķis bija pārrunāt Latvijas privātā sektora aktīvāku iesaisti attīstības tirgos, it īpaši IFC prioritārajos darbības reģionos – Āfrikā, Dienvidāzijā un Tuvajos Austrumos, izmantojot IFC piedāvātos sadarbības modeļus.

“IFC ir gandarīti ciešāk sadarboties ar Latviju, lai palīdzētu attīstīt privāto sektoru, piesaistīt privāto kapitālu, radīt darbavietas un veicināt ilgtspējīgu attīstību mazāk attīstītās valstīs. Sadarbojoties ar Latvijas uzņēmumiem, IFC sniegs tiem investīciju iespējas pasaules tirgos un nodrošinot privātā sektora risinājumus valstīs, kas saskaras ar izaicinājumiem attīstības jomā,” uzsvēra IFC viceprezidente partnerības, informācijas un komunikācijas jautājumos Kārina Finkelstone (Karin Finkelston).

“Konkurētspējīgs privātais sektors ir viens no Latvijas ekonomiskās izaugsmes stūrakmeņiem. Mūsu eksporta uzņēmumi ir apliecinājuši sevi kā uzticamus partnerus daudzās pasaules valstīs, nesot Latvijas vārdu pasaulē. Sadarbība ar tādām starptautiskajām finanšu institūcijām kā Starptautiskā Finanšu korporācija sniedz mūsu uzņēmumiem un komercbankām papildu drošību un garantijas pret finanšu, uzņēmējdarbības un politiskajiem riskiem, radot priekšnosacījumus aktīvākai darbībai attīstības valstu tirgos,” uzsvēra K. Kariņš.

“Latvijas eksportam attīstības tirgos ir augsts potenciāls – šobrīd 24% no kopējā eksporta tiek novirzīts uz attīstības tirgiem un šis eksporta virziens strauji pieaug – par 1,6%, salīdzinot ar kopējo eksporta pieaugumu 0,4%. Izmantojot IFC piedāvāto finanšu produktu klāstu, Latvijas privātajam sektoram ir iespēja nostiprināt eksporta pozīcijas attīstības tirgos,” akcentēja J.Reirs.

“IFC ir lielākā no globālajām attīstības institūcijām, kas koncentrējas uz privāto sektoru jaunajos tirgos, un kā aktīvu kopsumma sastāda aptuveni 100 miljardus ASV dolāru. Ciešāka sadarbība var radīt daudz jaunas investīciju un attīstības iespējas, kā arī “drošības spilvenu” gan tādiem Latvijas uzņēmējiem, kas jau sevi ir izcili parādījuši dažādos attīstības valstu tirgos, gan tādiem, kas vēlas pieņemt jaunus izaicinājumus,” norādīja R. Nemiro. 

Vizītes ietvaros IFC pārstāvji atsevišķi tikās arī ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, komercbankām un uzņēmumiem, detalizēti informējot par IFC darbības prioritātēm, finanšu produktiem un potenciāliem sadarbības modeļiem.

IFC, kā viena no piecām Pasaules Bankas grupas institūcijām, ir lielākā starptautiskā finanšu institūcija pasaulē, kas sniedz atbalstu tām attīstības valstīm, kurās privātā kapitāla plūsmas nav pietiekamas, lai risinātu lielākās attīstības problēmas. IFC sniedz atbalstu attīstības valstīm vairākos veidos ­- izsniedzot aizdevumus, investējot kapitālā, īstenojot sindikāta darījumus, nodrošinot atvasinātos finanšu instrumentus, nodrošinot apvienotos koncesijas aizdevumus (attīstības partneru, IFC un investoru finansējumu), kā arī sniedzot konsultācijas privātajam un publiskajam sektoram.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI