DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Noskaidroti četri finālisti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Matīss Circenis.

FOTO: Oskars Upenieks

Piektdien, 25. oktobrī norisinājās spraiga un radoša cīņa starp astoņiem Jāzepa Vītola 6. starptautiskā koridirģentu konkursa finālistiem no piecām valstīm. Jaunie diriģenti visu dienu sastrādājās ar JVLMA jaukto kori, kā arī izcilo Rīgas kamerkori Ave Sol. Žūrija jaunos censoņus vērtēja ne tikai II kārtas koncerta laikā, bet visas dienas garumā, arīdzan mēģinājumos.

No astoņiem pusfinālistiem uz finālu tikuši četri: Matīss Pēteris Circenis (Latvija), Aivis Greters (Latvija), Daniils Lašins (Krievija) un Artūrs Oskars Mitrevics (Latvija).

Sestdien, 26. oktobrī, konkursanti strādās ar Valsts Akadēmiso kori Latvija, JVLMA jaukto kori un JVLMA simfonisko orķestri. Solistu lomās savukārt būs brīnišķīgās Viktorija Pakalniece (soprāns) un Andžella Goba (mecosoprāns), kā arī vīru balss pārstāvji Mihails Čuļpajevs (tenors) un Rihards Mačanovskis (baritons).

Finālisti sacentīsies par laureātu diplomiem un naudas balvām. Pirmās vietas ieguvējs iegūs 2500 eiro balvu, otrās – 2000, savukārt trešās – 1500. Tiks piešķirta arīdzan 500 eiro veicināšanas prēmija, kā arī citas balvas.

Par konkursa otro kārtu žūrijas pārstāve Vivianne Sīdnēse saka tā:

“Šajā kārtā repertuārs sastāvēja primāri no latviešu mūzikas. Esmu pārliecināta, ka ārzemniekiem ar to bija grūti. Taču latviešu mūzika nudien ir fascinējoša! Ikviens otrās kārtas dalībnieks ļoti labi strādāja ar mūzikas interpretāciju. Jo īpašs pārsteigums bija par ārzemniekiem, kuri tik tiešām bija analizējuši mūziku un tajā iedziļinājušies.

Man bija sajūta, ka Rīgas kamerkoris Ave Sol ietekmējās no dalībnieku nervozitātes. Taču nodziedāja koris brīnišķīgi - uz mani atstāja lielu iespaidu!

Ikviens dalībnieks šajā konkursā ir ieguvējs. Viņi šeit atbrauca, viņi vēlas attīstīties un parādīt sevi. Manuprāt, katram no četriem finālistiem ir ļoti labas īpašības, kā arī tādas, pie kā vēl jāpiestrādā. Esam ļoti ieinteresēti viņus visus redzēt sestdien, strādājot ar orķestri. Koncertu ierakstīs Latvijas Radio 3 “Klasika”, kas visu procesu padara vēl izaicinošāku.

Novēlu finālistiem iedvesmoties no mūzikas. Rast spēku tajā un neiedziļināties tik ļoti detaļās, kā mūzikas vēstījumā, lai mums, žūrijai, rastos zosāda. Mūzika ir iemesls, kāpēc dzīvojam.”

Klausītājus un interesentus aicinām uz vērienīgu Noslēguma koncertu, kas norisināsies sestdien, 26. oktobrī plkst. 17:00 LU Lielajā aulā. Četri konkursa finālisti diriģēs vienu no skaņdarbiem – Johannesa Brāmsa Schicksalslied, II un III daļu no Viļņa Šmīdberga opusa “Laudator”, IV un V daļu no Pētera Butāna Kora simfonijas, kā arī V, IX un XVI daļu no Imanta Kalniņa oratorijas “Rīta cēliens”. Koncertā piedalīsies solisti, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, JVLMA jauktais koris un simfoniskais orķestris. Ieejas maksa 5€, skolēniem ieeja brīva.

Biļetes iepriekšpārdošanā  Biļešu Paradīzes kasēs vai  stundu pirms koncerta norises vietās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI