DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Z. Kalniņa-Lukaševica: ES ir jābūt vienotai un jāaizstāv savas tirdzniecības intereses

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019.gada 1.oktobrī Briselē, Beļģijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) valstu Tirdzniecības ministru darba sanāksmē, kurā tika pārrunāti šobrīd aktuālie starptautiskās tirdzniecības jautājumi.

Diskusijās uzmanība tika veltīta daudzpusējās tirdzniecības  sistēmas izaicinājumiem. Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) joprojām darbojas krīzes apstākļos. Gada beigās faktiski pārstās darboties PTO strīdus noregulēšanas mehānisms dēļ nepietiekama tiesnešu skaita, jo ASV turpina bloķēt jaunu tiesnešu apstiprināšanu. Sanāksmes dalībnieki diskusijās bija vienoti, ka jāmeklē veidi kā saglabāt PTO strīdu noregulēšanas sistēmas rīcībspēju, tai skaitā ES meklējot divpusējus risinājumus ar citām PTO dalībvalstīm.

ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma informēja klātesošos par ES-ASV tirdzniecības attiecībām, tostarp ASV nodomu paaugstināt importa nodokļus ES izcelsmes precēm un produktiem. ASV šādas tiesības dod PTO lēmums strīdā par ES dalībvalstu maksātajām subsīdijām Airbus un šonedēļ tiks publicēts PTO lēmums par precīzu summu, ko ASV ir tiesīga kompensēt, piemērojot tarifus. Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja darīt visu iespējamo, lai sarunu ceļā tiktu panākts ES un ASV abpusēji pieņemamu risinājumu.

Komisijas vērtējumā saspīlējums ES-ASV tirdzniecības attiecībās un gaidāmie ASV papildus tarifi ES precēm nesīs negatīvu ietekmi gan uz abu pušu, gan globālo ekonomiku. Neatrisinātas domstarpības tirdzniecībā kavēs pasaules ekonomikas izaugsmi, tādēļ visu pušu interesēs ir saglabāt uz noteikumiem balstītas tirdzniecības attiecības daudzpusējās tirdzniecības sistēmas ietvarā.

Jau vairāk nekā gadu nemainīgu spriedzi ES-ASV attiecībās uztur piemērotie tērauda tarifi, kā arī draudošie pasākumi auto nozarē, turklāt atšķirīgā izpratne par sarunu tvērumu neļauj atsākt sarunas par ES-ASV tirdzniecības nolīgumu. Lūkojoties plašāk uz saspringtajām ES-ASV tirdzniecības attiecībām, parlamentārā sekretāre sacīja: “Līdz šim mūsu vienotība ir bijusi tā, kas ir pasargājusi ES no lielākām problēmām. Mums ir jāsaglabā šī vienotība un jāparāda, ka ES aizstāv savas intereses.”

Pēc garām un sarežģītām sarunām, kas ilga gandrīz divdesmit gadus, šī gada vasarā tika panākta politiska vienošanās par tirdzniecības nolīgumu ar Mercosur valstīm (Brazīlija, Argentīna, Urugvaja, Paragvaja). Diskusiju gaitā tika akcentēti tā potenciālie ieguvumi ES ekonomikai un pausta cerība par drīzu nolīguma galīgu noslēgšanu, vienlaikus vēršot būtisku uzmanību arī uz klimata jautājumiem, īpaši Amazones mežu aizsardzību.

Komisāre informēja, ka tuvāko nedēļu laikā Padomē tiks pieņemts lēmums par ES-Singapūras Brīvās tirdzniecības nolīguma noslēgšanu un jau šī gada novembrī tas varētu stāties  spēkā, paverot jaunas iespējas ES eksportētājiem Dienvidaustrumāzijā.

Sanāksmes dalībnieki atzinīgi novērtēja arī Komisijas darbu pie trešā ikgadējā ziņojuma par ES brīvās tirdzniecības nolīgumu īstenošanu. Parlamentārā sekretāre uzteica Komisijas darbu un dalījās arī ar Latvijas pieredzi informatīvu semināru rīkošanā. Šogad Latvijas eksportējošiem uzņēmumiem bija iespēja vairāk uzzināt par tirdzniecības nolīgumiem un par biznesa iespējām ar tādām valstīm kā Vjetnama, Singapūra un Japāna, kā arī tuvākajā nākotnē tiks organizēti pasākumi par citiem reģioniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI