DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Notikušas pirmās Latvijas-Jamaikas politiskās konsultācijas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 18. un 19. septembrī politiskajās konsultācijās Jamaikā uzturējās Ārlietu ministrijas politiskais direktors–valsts sekretāra vietnieks Jānis Mažeiks.

Tiekoties ar Jamaikas Ārlietu un ārējās tirdzniecības ministrijas valsts sekretāri Māršiju Gilberti-Robertsu (Marcia Gilbert-Roberts) J. Mažeiks apsprieda Latvijas un Jamaikas divpusējās sadarbības iespējas, savstarpējo atbalstu starptautiskajās organizācijās un Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomē, kā arī pārrunāja situāciju Baltijas jūras un Karību jūras reģionos, ar klimata pārmaiņām un ilgtspējīgu attīstību saistītos jautājumus. Kā iespējamās sadarbības jomas tika minētas ūdens resursu apsaimniekošana, notekūdeņu attīrīšana, atjaunojamo resursu ieguve un apsaimniekošana. Jamaika aicināja stiprināt Latvijas klātbūtni Karību reģionā, nozīmējot vēstnieku Karību kopienā (CARICOM). Sadarbība jau notiek ERASMUS+ programmā starp Vestindijas Universitāti (University of the West Indies) un Daugavpils Universitāti. 

J. Mažeiks sniedza priekšlasījumu “Diplomātiskās iesaistes mainīgā daba: skats no Latvijas” Vestindijas Universitātē Kingstonā, kurā piedalījās Jamaikā akreditētie diplomāti, konsulārais korpuss, uzņēmēji un universitātes studenti. Pēc priekšlasījuma J. Mažeiks atbildēja uz daudziem jautājumiem par Latvijas ārpolitiku, vēsturi, reģionālo sadarbību un dabas aizsardzību.

Jamaikai aktuālie jautājumi tika pārrunāti ar Karību politikas pētniecības institūta (CAPRI) direktori Diānu Torburnu (Diana Thorburn).

Lai turpināto Latvijas un Jamaikas sadarbību sportā, Ārlietu ministrijas politiskais direktors tikās ar Jamaikas Olimpiskās komitejas prezidentu Kristoferu Samudu (Christopher Samuda) un Jamaikas Bobsleja un skeletona federācijas priekšsēdētāju Nelsonu Kristianu Stouksu (Nelson Christian Stokes), kuriem nodeva sveicienus un grāmatas no Latvijas Olimpiskās komitejas prezidenta Aldoņa Vrubļevska un Latvijas Bobsleja federācijas viceprezidenta Zinta Ekmaņa. Jamaika ir ieinteresēta turpināt sadarbību bobslejā, kā arī sadarboties sportistu sagatavošanā triatlonā. Tā ir iecerējusi attīstīt sporta infrastruktūru, būvējot ledus halles. 

19. septembrī notika tikšanās ar Jamaikas Ūdens komitejas viceprezidentu, kas izrādīja interesi par Latvijas ekspertīzi ūdens saimniecībā un notekūdeņu attīrīšanā.

Vizītes laikā J. Mažeiks sniedza intervijas Jamaikas TV programmā “Smile Jamaica” un “CVM at Sunrise”, stāstot par Latviju, kontaktiem un sadarbības iespējām ar Jamaiku.

Šī ir pirmā augsta līmeņa Latvijas diplomāta vizīte Jamaikā. Ārlietu ministrija izsaka pateicību Latvijas goda konsulam Jamaikā Robertam Skotam par sadarbību un atbalstu vizītes organizēšanā.  

Informācijai

Diplomātiskās attiecības ar Jamaiku nodibinātas 1991. gada 18. decembrī. Kopš 2008. gada Latvijas goda konsuls Jamaikā ir Roberts Skots (Robert Christopher Scott). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI