DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Diskusija aizsardzības ministriem par hibrīdo apdraudējumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 29. un 30. augustā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalās Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru neformālajā – tā dēvētajā Gimnihas (Gymnich) – sanāksmē Helsinkos, Somijā.

Kopīgajā diskusijā ar aizsardzības ministriem par hibrīdo apdraudējumu E. Rinkēvičs pauda atbalstu Lisabonas līgumā minētajai savstarpējās palīdzības klauzulas attiecināšanai hibrīda apdraudējuma gadījumos. “Vienots hibrīdā apdraudējuma mehānisms sekmētu visaptverošu, koordinētu, stratēģisku ilgtermiņa skatījumu hibrīdā apdraudējuma jautājumos,” norādīja ārlietu ministrs. Tāpat E. Rinkēvičs novērtēja Somijas ekspertīzi un ieguldījumu izpratnes veicināšanā ES un NATO dalībvalstīs, tostarp nodibinot Eiropas Izcilības centru cīņai pret hibrīdo apdraudējumu Helsinkos un izveidojot pastāvīgo ES Noturības un hibrīddraudu darba grupu.

Pārrunājot situācijas attīstību Tuvajos Austrumos, īpaša uzmanība tika pievērsta situācijas attīstībai Persijas līča reģionā un Irānā. E. Rinkēvičs novērtēja E3 valstu diplomātiskos centienus spriedzes mazināšanai Līča reģionā, kā arī mēģinājumus panākt, ka Irāna atgriežas pie pilnīgas JCPOA saistību izpildes. “ASV un ES dialogs par šiem jautājumiem ir neaizvietojams,” norādīja ministrs. Vienlaikus E. Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvija vērtē ASV priekšlikumu par iesaisti brīvas kuģošanas iniciatīvā Hormuza šaurumā, norādot, ka Latvijas prioritāte Irānas aizturētā kuģa Stena Impero krīzes kontekstā ir mūsu pilsoņa atbrīvošana.

Informācijai

Neformālā jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme ir regulāra ES ārlietu ministru tikšanās, kuru reizi pusgadā organizē ES prezidējošā valsts. To vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos. Sanāksmēs notiek stratēģiskas diskusijas par ES ārlietu un drošības politikas mērķiem un instrumentiem.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI