DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Bruņoto spēku komandieris apmeklē ASV Armijas Eiropā štābu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 21.augustā, Vīsbādenē, Vācijā Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš apmeklēs ASV Armijas Eiropā štābu, lai tiktos ar ASV Armijas Eiropā komandieri ģenerālleitnantu Kristoferu Kavoli (Christopher Cavoli).

Tikšanās laikā pārrunās Latvijas bruņoto spēku sadarbību ar ASV Armiju Eiropā, tuvākajā laikā plānotās aktivitātes, tostarp Latvijas sniegto uzņemošās valsts atbalstu ASV vienībām Latvijā.

Jau ziņots, ka turpinot ASV operāciju “Atlantic Resolve”, Latvijā ieradušies aptuveni 70 karavīru no ASV 1. kājnieku divīzijas 1. bruņotās brigādes kaujas vienības 34.bruņotā pulka 2.bataljona un 12 tanki “M1A2 SEPv2 Abrams”, lai stiprinātu reģionālo drošību un demonstrētu ASV klātbūtni reģionā.

ASV karavīri trenēsies kopā ar Nacionālo bruņoto spēku un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem, kā arī piedalīsies militārajās mācībās. Plānots, ka šī rotācija Latvijā uzturēsies aptuveni divus mēnešus un pildīs dienesta pienākumus Ādažu bāzē.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Bulgārijā, Rumānijā un Ungārijā. Operācijā “Atlantic Resolve” dienesta pienākumus pilda aptuveni 6000 karavīru. 

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Divpusējās sadarbības juridiskais pamats ir 1995.gadā noslēgtais Vienošanās Memorands par sadarbību aizsardzības un militārajā jomā, tomēr aktīva divpusējā sadarbība aizsardzības jomā aizsākās jau 1993.gadā, kad tika noslēgta Partnerības programma starp Latviju un Mičiganas Nacionālo Gvardi. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI