DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Augustā sāksies sarunas ar pašvaldībām par skolu tīkla attīstību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) šomēnes uzsāks “viens pret vienu” sarunas ar katru no 119 Latvijas pašvaldībām par izglītības iestāžu tīkla attīstību. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska uzsver, ka konstruktīvas diskusijas par ilgtspējīga izglītības iestāžu tīkla izveidi šobrīd  ir būtiski svarīgas turpmāko lēmumu pieņemšanai.

Skolu tīkla attīstībai jānotiek saskaņā ar administratīvi teritoriālās reformas uzstādījumiem. Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, pašvaldībām, sadarbojoties ar citām ieinteresētajām pusēm,  ir jāveido demogrāfiskajai situācijai un citiem faktoriem atbilstošs, racionāls skolu tīkls. Turklāt, ievērojot principus – sākumskola maksimāli tuvu bērnu dzīvesvietai, bet pamatskolā un vidusskolā tiek nodrošināts kompetenču pieejai atbilstošs un kvalitatīvs mācību programmu piedāvājums.

14., 15. un 16. augustā IZM notiks sarunas ar 14 pašvaldībām: Liepāju, Rucavas novadu, Nīcas novadu, Grobiņas novadu, Pāvilostas novadu, Aizputes novadu, Priekules novadu, Vaiņodes novadu,  Durbes novadu, Brocēnu novadu, Saldus novadu, Skrundas novadu, Kuldīgas novadu un Alsungas novadu. Šobrīd turpinās sarunu norises laiku saskaņošana ar pārējām Latvijas pašvaldībām.

IZM jau 2019.gada martā lūdza pašvaldībām iesniegt izglītības stratēģijas un skolu tīkla attīstības plānus turpmākajiem trīs gadiem. Balstoties uz sniegto informāciju, ministrija turpina diskusijas par ilgtspējīga skolu tīkla izveidi, tādēļ tiek rosinātas “viens pret vienu” sarunas ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku un citiem vispārējās izglītības nozares pārstāvjiem. Sarunu temati:

  • pašvaldības redzējums izglītības iestāžu tīkla attīstībai (skolēnu skaits, nodrošinājums ar pedagogiem, atbilsme jaunajām sanitārajām normām un higiēnas prasībām, loģistika u. c.);
  • pašvaldības izdevumi izglītībai (ēku uzturēšana, personāla atalgojums, savstarpējie norēķini, transporta izdevumi);
  • ministrijas piedāvātā četru reģionu bloka modeļa ietekme uz jau šobrīd apgūstamajiem Eiropas Savienības līdzfinansētajiem projektiem pašvaldībā.

Izglītības iestāžu tīkla sakārtošana nozīmē pārdomātus pašvaldību lēmumus resursu lietderīgai izmantošanai un izglītības pakalpojumu pieejamības pārstrukturizācijai, respektējot katra novada un plānošanas reģiona īpatnības un attīstības modeļus, taču vienlaikus sekmējot arī kvalitatīvas izglītības pieejamību ikvienam skolēnam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI