DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Lai festivāla baudīšanai netraucētu veselības likstas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šajā nedēļas nogalē tūkstošiem apmeklētāju dosies uz “Positivus” festivālu, bet vēl pēc nedēļas mūzikas un mākslas mīļotājus pulcēs festivāli “Laba Daba” un “Summer Sound”. Lai ilgi gaidītais notikums paliktu atmiņā tikai ar skaistiem brīžiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi un Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina festivāla apmeklētājus it visā ievērot mērenību un jau laikus paņemt līdzi visu nepieciešamo veselīgiem un drošiem svētkiem.

Dodoties uz festivālu, jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti. Zālēm noteikti jābūt līdzi tiem festivāla apmeklētājiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu (cukura diabēts, astma u.c.) vai tiem, kuriem mēdz būt alerģiska reakcija (kukaiņu dzēlieni, pārtikas produkti u.c.). Tāpat noderēs arī plāksteri, pretsāpju tabletes un medikamenti vēdergraizēm.

Tā kā laika apstākļi šovasar mānīgi, uz festivālu līdzi jāņem atbilstošs apģērbs - saulē labāk iet gaišā, ērtā apģērbā un cepuri galvā, bet, ja laiks solās būt vēss, neaizmirsti par siltāku jaku vai lietusmēteli. Savukārt līdzi paņemtais saules aizsargkrēms pasargās no ādas apdegumiem, kurus festivāla laikā var viegli iegūt, ja vairākas dienas uzturas ārā: pļavā pie skatuves vai pludmalē.

Festivāla apmeklētājiem noteikti vajadzētu dzert daudz ūdens. Īpaši svarīgi tas ir karstā laikā, jo tieši ūdens, kas uzņemts pietiekamā daudzumā, palīdzēs izvairīties no pārkaršanas un karstuma dūriena. Jāatceras, ka alkohols un stipra kafija slāpes neremdina. Tieši otrādi, tie vēl vairāk pastiprina dehidratāciju jeb organisma atūdeņošanos, kas var būt ļoti bīstami. Arī saldinātie dzērieni slāpes nemazina.

Baudot festivālu vairāku dienu garumā, neizlaid ēdienreizes un neaizvieto maltīti ar saldumiem – ēd pārdomāti, lai būtu spēks un enerģija. Neņem uz festivālu līdzi pārtiku, kas ātri bojājas. Gaļa, pastētes, desa, zivis, kūkas ar krēmiem, piena produkti, salāti ar krējumu vai majonēzi un citi līdzīgi produkti turēti teltī, nevis ledusskapī, ātri sabojāsies. Tāpat sargies no lapsenēm un bitēm, raugies, lai šie lidoņi nav tavā dzērienā vai ēdienā!

Tā kā festivāls norit meža ielokā un pļavā, jāsargā sevi no ērcēm. Lieto ērču atbaidošu līdzekli, kā arī dienas gaitā rūpīgi pārbaudi, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Ja ērce tomēr piesūkusies, nevajag pašam censties to noņemt, bet vērsies pie mediķiem festivāla norises vietā.                

NMPD mediķi atgādina, nereti alkohols iet roku rokā ar pārgalvību, tāpēc mediķi aicina festivāla apmeklētājus ievērot mērenību. Pieskati savus draugus un tuvākos! Atceries, ka alkohols un peldēšanās nav savienojami.  Neej ūdenī iereibis, nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām.  Neej peldēt viens pats, kā arī nepeldies naktī.

Ja festivāla laikā pasliktinās pašsajūta vai gūta trauma, aicinām nekavējoties vērsties pie mediķiem. Palīdzību iepriekš minēto festivālu teritorijās varēs saņemt gan pirmās palīdzības punktos, gan NMPD brigāžu mašīnās.

Plašāka informācija par to, kā parūpēties par savu veselību festivāla laikā, kā arī citos brīvdabas pasākumos atrodama SPKC mājaslapā šeit: https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/693

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI