DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK aicina valdību atbalstīt IZM iniciatīvu par Latvijas dalību CERN

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina valdību atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informatīvo ziņojumu “Par Latvijas dalības Eiropas Kodolpētījumu organizācijas asociētās valsts statusā finansēšanu” un attiecīgo protokollēmumu, kas paredz IZM izstrādāt un iesniegt Latvijas pieteikumu Eiropas Kodolpētījumu organizācijā asociētās valsts statusā, pie nosacījuma, ja šim mērķim tiks piešķirts papildu nepieciešamais finansējums.

LTRK uzņēmēju vārdā jau vairākkārt norādīja, ka dalība organizācijā CERN ir būtiska kā valsts ekonomikai, tā arī zinātnei, pētniecībai un reputācijai, jo tādējādi būs iespēja attīstīt augsta pievienotās vērtības pasūtījumu un pakalpojumu realizāciju un akadēmiskās vide stiprināšanu. “Dalība ir ļoti nozīmīga Latvijai, jo tādējādi varēsim pieteikt sevi kā modernu un attīstītu valsti, lai realizētu unikālus projektus,” saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Biedrība sagatavojusi atzinumu par IZM ziņojumu, atbalstot ministrijas priekšlikumu valdībai, lai attīstītu ne tikai fundamentālos pētījumus un inženierzinātnes, bet arī paātrinātu zināšanu ietilpīgu produktu attīstīšanu un ražošanu, kas savukārt nozīmētu, ka tautsaimniecība spētu pāriet no darbietilpīgu uz zināšanu ietilpīgu produktu ražošanu.

Aprīļa beigās LTRK rīkoja apaļā galda diskusiju, kur piedalījās gan augstskolu, gan uzņēmēju pārstāvji un politiķi, kur vienojās par to, ka steidzami nepieciešams aktualizēt Latvijas dalību un līguma slēgšanu ar CERN, nosakot finansējuma apjomu un grafiku.

CERN sadarbojas tikai ar to valstu uzņēmējiem un zinātniekiem, kas ir asociētās vai pilntiesīgas dalībvalstis. LTRK padomes loceklis Normunds Bergs sacīja: “Ja mēs lietojam salīdzinājumus, tad šī organizācija ir zinātnieku olimpiskās spēles, kur ir jābūt pašiem labākajiem. Mēs vēlamies tur būt.”

Kā norādīja RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors Toms Torims, tad process no brīža, kad tiek pieņemts lēmums par iestāšanos līdz tās noslēgšanai ir pietiekami garš, beigās arī paredzot Saeimas balsojumu par līguma ratifikāciju, jo CERN ir starptautiska organizācija.

Ņemot vērā to, ka CERN jau 60 gadus ir pasaulē lielākais un modernākais zinātniskās pētniecības centrs, kas atrodas Šveicē un ir pārstāvēts ar 23 dalībvalstīm, arī Latvijai būtiski šai organizācijai pievienoties, jo no tā ir investīcija gan izglītībā, gan zinātnē, gan biznesā, kas atmaksāsies jau īsā laika posmā.             

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2500 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2017.gadā pārsniedza 14,8 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma - vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) - biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau 80.gadu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI