DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Baltijas Kultūras fonds sadalījis finansējumu pirmajā projektu konkursā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar Igaunijas Kultūras fonda starpniecību Baltijas Kultūras fonds ir apstiprinājis pirmā konkursa rezultātus. 400 000 eiro ir piešķirti Baltijas valstu kopīgajiem kultūras projektiem, kas tiks izmantoti 9 projektu atbalstam tēlotājmākslas, mūzikas un izpildītājmākslas jomā.

pastāstīja Ragnārs Sīls, starptautiskās ekspertu grupas dalībnieks,vērtējot projektus, interese par Baltijas Kultūras fonda konkursu bijusi lielāka nekā gaidīts, un, neskatoties uz to augsto kvalitāti, nebija iespējams atbalstīt visus projektus. Konkursam iesniegto 33 projektu vidū bija ļoti spēcīgi, rūpīgi pārdomāti un ilgtspējīgi priekšlikumi ar labu potenciālu, lai panāktu lielāku starptautisko atpazīstamību un ar kultūras palīdzību ievirzītu Igauniju, Latviju un Lietuvu pasaules kultūras kartē. Finansēti kultūras pasākumi, kas notiek starptautiski zināmās un pat ikoniskās vietās, piemēram, Volksbühne Berlin vai tādā labi zināmā festivālā kāPerforma” Ņujorkā.”

Fonda budžets bija 300 000 eiro, no kuriem katra Baltijas valsts ieguldīja 100 000 eiro. No šīs summas tika atbalstīti seši projekti. Turklāt Baltijas Kultūras fonds saņēma 100 000 eiro ziedojumu no Ziemeļvalstu Ministru padomes par kultūras pasākumu organizēšanu Ziemeļvalstīs. Šī summa tika sadalīta starp trim projektiem.

60 000 eiro tika piešķirti Igaunijas jūgendstila attīstības centram, kas kopā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru un ViļņasRūperta” mākslas un izglītības centru iepazīstinās ar laikmetīgo mākslu no Baltijas valstīmPerforma” mākslas festivālā Ņujorkā, organizējot festivāluBaltic Showcase”.

Projekts, kas atspoguļos mūsdienu mākslu no Baltijas valstīmManifestas 13” Marseļā 2020. gadā, saņēma 50 000 eiro. Projektu vada BAL birojs no Igaunijas,Blind Carbon Copy” no Latvijas unBendri Reikalai” no Lietuvas.

Vēl 50 000 eiro tika piešķirta kopīgajam mākslas projektam “Baltic Transfer”, kurā piedalās Valsts Jaunatnes teātris “Lithuania”, Latvijas Jaunā teātra institūts un “Vaba Lava” Igaunijā, kas piedāvās iestudējumus “TR Warzsawa” Varšavā un “Volksbühne” Berlīnē.

Ar piešķīrumu 55000 eiro apmērā Neatkarīgo deju asociācija Igaunijā sadarbībā ar Lietuvas Deju informācijas centru un Latvijas Deju informācijas centru iepazīstinās ar Baltijas dejas mākslu deju gadatirgosTanzmesse” Vācijā unCINARS” Kanādā.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija kopā ar Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmiju un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmiju piedāvā 12 mūzikas studentiem no Baltijas valstīm iespēju studēt Karajana akadēmijā un 2021. gada maijā uzstāties ar koncertu pasaulslavenajāBerliner Philharmonie”. Šim projektam piešķirts 30 000 eiro.

Jaunā māksla no Baltijas valstīm tiks prezentēta kinoteātrī “Kino International” Berlīnē daļa no sadarbības projekta starp “Kim?” Laikmetīgās mākslas centru, Tallinas mākslas zāli un ViļņasContemporary Arts Centre”.  Projektam piešķirti 55000 eiro.

Ar 50 000 eiro lielu piešķīrumu Lietuvas Mūzikas informācijas centrs sadarbībā ar “Music Estonia” un Latvijas Mūzikas informācijas centru izveidos kopīgu stendu Baltijas valstīm “World Music Expo WOMEX 2019” Tamperē.

KopprojektsNida Art Colony”, ko organizēs Latvijas Mūsdienu mākslas centrs, Narvas Mākslas rezidence un Viļņas Mākslas akadēmija, iepazīstinās ar laikmetīgo mākslu no Baltijas valstīm Helsinkos, tam piešķirti 25 000 eiro.

Lietuvas Komponistu savienībai, Latvijas Komponistu savienībai un Igaunijas Komponistu savienībai kopīgi piešķirti 25 000 eiro, lai popularizētu mūsdienu mūziku no Baltijas valstīm Zviedrijā un Islandē.

Baltijas Kultūras fonds dibināts 2018. gadā,mērķis ir veicināt Baltijas valstu kultūras sadarbību un stiprināt igauņu, latviešu un lietuviešu kultūras atpazīstamību starptautiskā vidē, īstenojot kopīgus kultūras projektus un pasākumus. Finansējums tiks piešķirts katru gadu, un nākamais pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2020. gada 20. februāris. Baltijas Kultūras fonds īpaši atbalsta jaunus un vienreizējus kultūras pasākumus ārpus Baltijas valstīm, piemēram, koncertus, izstādes, festivālus, izrādes, starptautiskus pasākumus. Projektu pieteikumus izvērtē starptautiska ekspertu komisija sešu cilvēku sastāvā, kuri pārstāv visas Baltijas valstis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI