DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
28. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Uzsāk digitalizēto muzeju priekšmetu ievietošanu Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lielvārdes josta ķiršu sarkanā un baltā krāsā, Lielvārdes A. Pumpura muzejs.

Kultūras informācijas sistēmu centra vadībā jau četrus mēnešus norit Latvijas muzeju priekšmetu digitalizācija, un šobrīd pakāpeniski tiek uzsākta pirmo digitalizēto objektu attēlu un metadatu ievietošana jeb imports Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogā www.nmkk.lv. Kopš darbu uzsākšanas digitalizācija īstenota  jau 25 Latvijas akreditētajos muzejos, kopumā digitalizējot 17 413 priekšmetus, kas veido gandrīz ceturto daļu no projektā plānotā divos gados digitalizējamo muzeju priekšmetu un arhīvu dokumentu kopējā apjoma – 70 000 objektu. 

Digitalizācija norisinājusies un pabeigta Dobeles, Naujenes, Pāvilostas un Ķekavas novadpētniecības muzejos, Mazsalacas Novada muzejā, Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā, Latvijas Lauksaimniecības muzejā, Bārdu dzimtas memoriālajā muzejā "Rumbiņi", Rojas Zvejniecības muzejā, Kubalu skolā – muzejā, Daugavas muzejā, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā, Lielvārdes A. Pumpura muzejā, Rundāles pils, Bauskas un Jaunmoku pils muzejos, Ogres Vēstures un mākslas muzejā, Ventspils, Aizkraukles, Salacgrīvas, Limbažu, Tukuma, Bārtas, Bauskas, Kazdangas un Ainažu muzejos, kā arī Naukšēnu cilvēkmuzejā.

Jau drīzumā darbs tiks uzsākts arī Piebalgas muzeju apvienībā “Orisāre”, Viesītes muzejā “Sēlija’’, Viktora Ķirpa Ates muzejā un Turaidas muzejrezervātā.

Muzejos speciālistu komanda šobrīd skenē un fotografē visdažādākā veida un izmēra priekšmetus – fotogrāfijas, foto negatīvus, dokumentus, gleznas, afišas, arheoloģiskos priekšmetus, metāla un koka darbarīkus, ieročus, dažādas mēbeles, apģērbus un pat auto tehniku. Katrs muzejs ir atšķirīgs un daudzējādā ziņā unikāls – gan krājuma priekšmetu, gan telpu ziņā, tāpēc, kā atzīst speciālisti, “katrs no tiem prasa ļoti individuālu pieeju.”

Kā digitalizācijas laikā intervijā Latvijas radio atzina Rundāles pils direktore Laura Lūse: “Muzeju priekšmetu digitalizācija ir īpaši nozīmīga muzejiem tieši Nacionālā muzeju krājuma kopkataloga jautājumā. Ir prasība, ka jāievada muzeja priekšmeti nacionālajā kopkatalogā, bet ne vienmēr muzejiem ir pietiekami daudz resursu, lai nodrošinātu kvalitatīvus attēlus un tādas fotogrāfijas, kuras varētu pastāstīt par priekšmetu vairāk, nekā to spēj aprakstīt cilvēks. Līdz ar to šis ir ļoti apsveicams projekts, un mēs arī priecājamies, ka Rundāles pils muzejam ir iespēja izmantot digitalizācijas piedāvājumu,” norāda L. Lūse.

2019. gada sākumā Kultūras informācijas sistēmu centrs kā partneris ERAF projektā “Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta)” uzsācis arhīvu un muzeju priekšmetu digitalizāciju, kuras ietvaros divu gadu laikā tiks digitalizēti 2000 Latvijas Nacionālajā arhīvā glabāti pergamenti – svarīgi Latvijas vēstures dokumenti, un 68 000 Latvijas akreditēto muzeju krājumā esoši priekšmeti. Tajā skaitā 30 īpaši atlasītiem priekšmetiem tiks veikta arī 3D digitalizācija. Visi attēli tiek iekļauti Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogā (www.nmkk.lv) un būs brīvi pieejami ikvienam interesentam apskatei internetā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI