DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Eiropas Padomes dalībvalstīm un pašai organizācijai ir jāievēro demokrātijas, tiesiskuma un atklātības princips

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 16. un 17. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Padomes (EP) Ministru komitejas 129. sesijā, kas norisinājās EP prezidējošās valsts Somijas galvaspilsētā Helsinkos.

“Pirms 70 gadiem Eiropas Padome tika izveidota, lai veicinātu vienotību starp tautām. Kopš tās izveides Eiropas Padome ir sekmīgi attīstījusi sadarbību Eiropā, aizsargājot un veicinot cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu. Tā ir reaģējusi uz ievērojamām pārmaiņām Eiropas politiskajā un sociālajā ainā un jaunu draudu rašanos cilvēktiesībām, piemēram, kibernoziegumiem, veselības aprūpes noziegumiem, starptautisko terorismu un cilvēku tirdzniecību. Eiropas Padomei ir bijusi nozīmīga loma, lai veicinātu izpratni par Eiropas identitāti, pamatojoties uz kopīgām vērtībām,” savā uzrunā sacīja E. Rinkēvičs.

Vienlaikus ministrs vērsa uzmanību, ka ir bažas par Eiropas Padomes turpmāko vienotību, jo Krimas nelikumīgā aneksija, konflikts Donbasā, situācija Abhāzijā un Dienvidosetijā ir uzskatāms piemērs tam, kā atsevišķas EP dalībvalstis, piemēram, Krievijas Federācija ignorē un neievēro galvenos Eiropas Padomes pamatprincipus. 

“Ir nepieņemami, ka līdz pat šai dienai atsevišķās Eiropas Padomes dalībvalstīs ir vietas, kurās netiek ievērotas cilvēktiesības, demokrātijas un tiesiskuma pamatprincipi. Latvija pauž nožēlu, ka situācija Krimā paliek nemainīga un joprojām tiek pārkāptas tās iedzīvotāju, tostarp Krimas tatāru un cilvēku, kas iebilst pret nelegālo aneksiju, cilvēktiesības. Vēlos atkārtoti apliecināt Latvijas stingro atbalstu Ukrainas un Gruzijas neatkarībai un teritoriālajai integritātei,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

E. Rinkēvičs pauda nostāju, ka Eiropas Padomes dalībvalstīm un pašai organizācijai ir jāievēro demokrātijas, tiesiskuma un atklātības princips, jo Eiropas Padome ir balstīta uz cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma vērtībām. Šīs vērtības nevar tikt upurētas pat tad, ja, piemēram, atsevišķas dalībvalstis draud apturēt savu darbību organizācijā un neveikt iemaksas.

Informācijai

Strasbūrā bāzētā Eiropas Padome ir dibināta 1949. gadā, un tā ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Eiropas Padomes mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu Eiropā, nodrošinot tās pamatvērtību – cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma – ievērošanu un aizsardzību. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995. gadā.

Sanāksmē piedalījās ārlietu ministri un pārstāvji no 47 Eiropas Padomes dalībvalstīm, kā arī no piecām novērotājvalstīm (ASV, Japāna, Kanāda, Meksika, Svētais Krēsls), Eiropas Savienības un EDSO.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI