DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Greznais “Dauderu” nams Sarkandaugavā ver durvis jaunai ekspozīcijai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 16. maija Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā apskatāma atjaunota ekspozīcija, kas iekārtota vairāk nekā 120 gadus senajā namā. Grezno savrupmāju ieskauj ainavisks parks, savukārt tam visapkārt plešas industriālā Sarkandaugava. Tikpat daudzveidīgs, kontrastiem bagāts ir ekspozīcijas stāsts – ne vien par nama vēstures līkločiem, bet arī par visas Latvijas kultūrvēsturiskajām norisēm 19.–21. gadsimtā.

“Dauderu” nams, tā dažādie saimnieki un radikāli atšķirīgās funkcijas ir spilgti liecinieki kultūras uzplaukumam, bet vienlaikus – arī straujām varas režīmu maiņām, lūzumiem un kara postam, politiski motivētai ignorancei pret kultūras mantojumu. Nams celts 1897. gadā kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) turīgā īpašnieka Ādolfa fon Bingnera savrupmāja. Pēc tolaik modernākajiem paraugiem būvētā ģimenes villa kopā ar idillisko parku atspoguļoja fon Bingneru dzimtas estētisko gaumi un politisko ietekmi Rīgā. Pēc 1. pasaules kara nams gadiem ilgi stāvēja neizmantots, līdz 1937. gadā tajā vērienīgi iekārtoja Kārļa Ulmaņa rezidenci. Tika veikti arī plaši apkārtnes un infrastruktūras pielāgošanas darbi, lai autoritārais Valsts un Ministru prezidents te varētu netraucēti pavadīt brīvo laiku un privāti uzņemt viesus. Vēlreiz radikāli mainot ēkas funkciju, padomju okupācijas laikā tā “nodota darbaļaužu rīcībā” – 1944. gadā namā iekārtoja aģitpunktu un bērnudārzu, kas darbojās teju 30 gadus, pielāgojot “Dauderus” savām praktiskajām vajadzībām. 1990. gadā ar trimdas kultūras mecenāta Gaida Graudiņa un Mākslas muzeju apvienības pūlēm greznais nams restaurēts un tajā iekārtots muzejs.

Mūsdienīgā ekspozīcija nama 1. stāvā stāsta par visiem tā vēstures posmiem no uzcelšanas brīža līdz mūsdienām. Ieskatu dažādo laikmetu interjeru noskaņās papildina unikāli eksponāti un bagātīga, jaunos pētījumos balstīta informācija par “Dauderu” nama un tā saimnieku likteņiem. Digitāla aplikācija un citi multimediji palīdz izzināt nama telpu, dārza un apkārtējās teritorijas vēsturi, kā arī Gaida Graudiņa kolekciju.

Ekspozīcijas iekārtošanu nodrošina latviešu kultūras mecenāta un kolekcionāra Gaida Graudiņa 2016. gadā veiktais 200 000 eiro lielais ziedojums – dāsnākais Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pastāvēšanas vēsturē. Muzejs iegulda ziedojumu Dauderu nodaļas attīstībā, kuras krājuma kodolu veido Graudiņa dāvinātā kolekcija. Šis vākums stāsta par Latvijas kultūru un vēsturi, tajā apkopoti ap 7000 priekšmetu no 14. gadsimta līdz mūsdienām. Gada otrajā pusē tiks turpināts darbs pie nama 2. stāva ekspozīciju atjaunošanas.

LNVM un Dauderu nodaļa aicina individuālus apmeklētājus, ģimenes ar bērniem un interesentu grupas baudīt un izzināt krāšņo Sarkandaugavas namu un dārzu, kur vienuviet satikušies spilgti Latvijas vēstures laikmeti!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI