DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Aicinām apmeklēt apaļā galda diskusiju par Latvijas iespējām, pievienojoties CERN

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kā arī Rīgas Tehniskās universitātes Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs aicina medijus apmeklēt apaļā galda diskusiju 30. aprīlī plkst. 14.00 RTU Konferenču zālē, Āzenes ielā 6, 11. stāvā, lai plašāku sabiedrību iepazīstinātu ar iespējām, kuras sniegtu Latvijas dalība Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN).

Diskusijā plānots runāt par to, kādas priekšrocības gūtu gan uzņēmēji, gan zinātnieki, ja Latvija pievienotos CERN, un kā tas sekmētu Latvijas tautsaimniecības attīstību. Pasākumā piedalīsies RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Materiālu apstrādes tehnoloģijas katedras profesors, inženierzinātņu doktors, CERN zinātniskais līdzstrādnieks Toms Torims, uzņēmēji un zinātnieki, savukārt to moderēs LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

“CERN ir nopietns biznesa partneris, tāpēc sadarbība garantē stabilus ilgtermiņa līgumus,” saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis, piebilstot, ka šī ir unikāla iespēja sadarboties zinātniekiem un uzņēmējiem, lai radītu augstas pievienotās vērtības produktus, kas veicinātu arī eksporta pieaugumu.

LTRK jau iepriekš norādīja, ka, lai veicinātu zinātnes attīstību un Latvijas uzņēmumiem nodrošinātu iespēju piedalīties iepirkumos par augstas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu piegādi lielākajai daļiņu fizikas laboratorijai, LTRK aicina valstiskā līmenī veikt visus nepieciešamos priekšdarbus, lai Latvija tiktu uzņemta dalībai CERN.

Latvijas dalība CERN attīstītu ne tikai fundamentālos pētījumus un inženierzinātnes, bet arī paātrinātu zināšanu ietilpīgu produktu attīstīšanu un ražošanu, kas, savukārt, nozīmētu, ka tautsaimniecība pāriet no darbietilpīgu uz zināšanu ietilpīgu produktu ražošanu. CERN nav saistoši ES normatīvie akti, tāpēc iepirkuma procedūras ir vienkāršākas, ātrākas un īpaši domātas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Tiek arī ievērots «ģeogrāfiskā balansa un godīgas proporcijas» princips, un Latvijai CERN būtu savs industriālo attiecību pārstāvis, kas veicinātu, lai pasūtījumi nonāktu tieši Latvijas uzņēmumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI