DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Šengena: EP apstiprina nostāju par pagaidu robežkontroli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti vēlas noteikt stingrākus noteikumus pagaidu robežkontroles atjaunošanai Šengenas zonā.

Saskaņā ar pašlaik pārskatāmo Šengenas Robežu kodeksu ES dalībvalstis Šengenas zonā drīkst veikt pagaidu pārbaudes uz iekšējām robežām, ja pastāv draudi sabiedriskajai kārtībai vai iekšējai drošībai.

EP deputāti un ES Padomes pārstāvji gada sākumā uzsāka sarunas par noteikumu pārskatīšanu, taču nolēma tās pārtraukt, kad kļuva skaidrs, ka vienošanos panākt nav iespējams.

EP deputāti ceturtdien apstiprināja savu nostāju par noteikumiem. Viņi iestājas par pagaidu robežkontroles sākotnējo noteikšanu uz diviem mēnešiem līdzšinējo sešu vietā, kā arī maksimālā perioda ierobežošanu (viens gads līdzšinējo divu vietā).

Jauni nosacījumi kontroles pagarināšanai

Lai pēc sākotnējā divu mēnešu perioda robežkontroli pagarinātu, Šengenas zonas valstīm būtu jāsniedz detalizēts riska izvērtējums. Lai kontroli atstātu spēkā pēc sešiem mēnešiem, Eiropa Komisijai būtu jāsniedz atzinums par tās tiesiskumu, un tā būtu jāapstiprina ES Padomei. Deputāti arī vēlas noteikt ciešāku Eiropas Parlamenta iesaisti šajā procesā.

Citāts

EP ziņotāja Tanja Fajona (S&D, Slovēnija) sacīja: “Šengena ir negrozāma. Diemžēl ES Padome nevēlējās panākt kompromisu, ko pašreizējā situācija ir izdevīga tādām lielajām valstīm kā Francija un Vācija. Nelikumīga robežkontrole Šengenas zonā tiek veikta jau vairāk nekā trīsarpus gadus. Tam ir jāliek punkts, vai arī Komisijai jāvēršas tiesā pret šīm valstīm.”

Nākamie soļi

EP nostāja tika apstiprināta ar 339 balsīm pret 205, 62 deputātiem atturoties. Līdz ar balsojumu Parlaments ir noslēdzis pirmo lasījumu. Par nākamajiem soļiem būs jālemj jaunajam Eiropas Parlamenta sasaukumam.

Pamatinformācija

Austrija, Vācija, Dānija, Zviedrija un Norvēģija noteikušas robežkontroli saistībā ar 2015. gada migrācijas krīzi. Francija pārbaudes ieviesusi, reaģējot uz terorisma draudiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI