DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta deputāti uzslavē Ukrainas reformas un nosoda Krievijas agresiju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien Eiropas Parlamenta deputāti atzinīgi novērtēja Ukrainas īstenotās reformas, vienlaikus nosodot Krievijas agresiju Kerčas šaurumā un “Nord Stream 2” projektu.

Eiropas Parlaments ar 433 balsīm pret 105, 30 deputātiem atturoties, atbalstīja rezolūciju, kurā vērtēta ES-Ukrainas asociācijas nolīguma izpilde.

Reformas būtiskākajās nozarēs

EP deputāti uzsver, ka Ukraina īstenojusi reformas tādās nozarēs kā enerģētika, veselības aprūpe, pensiju sistēma, izglītība, valsts pārvalde un decentralizācija. Tāpat valsts pielikusi pūliņus, lai veiktu reformas aizsardzības un drošības jomā, banku sektorā, kā arī stabilizētu makroekonmisko situāciju. Diemžēl šīs reformas bijušas saistītas ar krasu cenu pieaugumu, sociālo pabalstu samazināšanu un sociālās labklājības sistēmu pieejamības pasliktināšanos.

Apturēt “Nord Stream 2”

EP deputāti slavē Ukrainu par labo sadarbību enerģētikas nozarē un panākto energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu jomās, vienlaikus norādot uz nepieciešamību turpināt reformas gāzes un elektrības tirgū. Tā kā Ukrainai ir nozīmīga loma ES energoapgādē, deputāti nosoda “Nord Stream 2” cauruļvada izbūvi. Tas nešķērso Ukrainu un “ir politiskas projekts, kas rada draudus ES energodrošībai”, tāpēc deputāti aicina pārtraukt projekta īstenošanu.

Mazināt korupciju un oligarhu ietekmi

Rezolūcijā uzsvērts, ka Ukrainai lielāka uzmanība jāpievērš cīņai ar korupciju, jāmazina oligarhu ietekme un jāturpina varas decentralizācija. EP deputāti pauž nožēlu par joprojām neefektīvo, korumpēto un politiski ietekmējamo tieslietu sistēmu, vienlaikus paužot atbalstu reformām šajā nozarē. Viņi norāda, ka tiesneši un prokurori jāieceļ atklātākā procedūrā.

Krievijai jānodrošina kuģošanas brīvība Kerčas šaurumā

EP deputāti stingri nosoda neseno Krievijas agresiju pret Ukrainu Kerčas šaurumā, un pieprasa nekavējoties atbrīvot aizturētos Ukrainas kuģus un jūrniekus. Viņi pauž bažas, ka saspringtā situācija varētu iezīmēt mēģinājumu pakāpeniski iznīcināt Ukrainas suverēnās tiesības Azovas jūrā. Tāpēc Krievijai jāgarantē kuģošanas brīvība Kerčas šaurumā un Azovas jūrā.

Cilvēktiesību pārkāpumi Ukrainā un Krievijā

EP deputāti nosoda arī pēdējā laikā aizvien biežākos uzbrukumus cilvēktiesību aktīvistiem un žurnālistiem, kā arī agresiju pret romu un LGBTI kopienām. Viņi arī pieprasa atbrīvot 2018. gada Saharaova balvas ieguvēju Oļegu Sencovu un visu pārējos pretlikumīgi ieslodzītos Ukrainas pilsoņus.

Citāts

EP ziņotājs Mihaels Gālers (EPP, Vācija): “Ukraina sekmīgi īsteno ar asociācijas nolīguma izpildi saistītās reformas, taču iedzīvotāji vēl neizjūt vērā ņemamu dzīves apstākļu uzlabošanos. Cīņa ar korupciju jāturpina mērķtiecīgāk. Eiropeiskas reformas ir labākās zāles pret Krievijas destabilizējošo rīcību.”

Pamatinformācija

Ukraina parakstīja asociācijas nolīgumu ar ES 2014. gada 27. jūnijā, tā stiprinot abu pušu ekonomiskās un politiskās saites. Nolīgums stājās spēkā 2017. gada 11. jūlijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI