DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Plānots paplašināt vakcinācijas kalendāru ar pretgripas vakcīnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Anna Veronika Grepere, LETA

Šodien, 8.novembrī, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Veselības ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos*, kuru mērķis ir paplašināt vakcinācijas kalendāru un vakcinējamo personu loku. Plānots, ka valsts pilnībā apmaksās pretgripas vakcīnu grūtniecēm un bērniem līdz divu gadu vecumam.

Pašreiz no ambulatorai aprūpei nepieciešamo zāļu kompensācijas līdzekļiem gripas vakcīna tiek kompensēta grūtniecēm 50 % apmērā un bērniem līdz divu gadu vecumam 100 % apmērā, taču process ir pietiekami sarežģīts – jāsaņem recepte, jādodas uz aptieku, kur tiek iegādāta vakcīna, pēc tam pie ģimenes ārsta, kurš veic vakcināciju. Lai mazinātu slogu ārstiem un uzlabotu pretgripas vakcīnas pieejamību, kā arī lai nodrošinātu vienotu pieeju no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcīnu nodrošināšanai, pretgripas vakcīna grūtniecēm un bērniem līdz divu gadu vecumam tiks iekļauta vakcinācijas kalendārā. Tas atbilst arī Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām, jo grūtnieces un mazi bērni ir augsta riska grupā.

Plānots, ka vakcinācija pret gripu vakcinācijas kalendāra ietvaros tiks uzsākta 2019. gada rudenī, sākoties sezonālajai gripai.

Vakcinācijas kalendārā plānotas arī citas izmaiņas. Plānots noteikt, ka vakcinēt pret tuberkulozi jaundzimušos varēs sākot no 12 stundām pēc dzimšanas (līdzšinējo 2 - 5 dienu vietā). Arī citās ES valstīs, kurās vakcinē bērnus pret tuberkulozi, vakcīnas ievadīšanas laiks ir dažāds, piemēram, Igaunijā – pirmajās 12 stundās pēc dzimšanas, Lietuvā – 2.-3. dienā, Slovākijā – 3. dienā, Polijā – pirmajās 24 stundās pēc dzimšanas. Savukārt no 2020. gada 1. janvāra pusaudžu vecuma bērniem paredzēts atteikties no sestās poliomielīta vakcīnas devas, aizstājot to ar sesto garā klepus vakcīnas devu, jo ir novērojams garā klepus gadījumu skaita pieaugums.

Tāpat vakcinācijas kalendārā tiks iekļauta arī nevakcinētu personu, kuras bijušas ciešā kontaktā ar inficēto cilvēku, vakcinācija pret šādām epidemioloģiski nozīmīgām infekcijas slimībām - difteriju, poliomielītu, masalām, masaliņām un epidēmisko  parotītu. Tādējādi likumdošanā tiek skaidri noteikts, ka kontaktpersonu vakcinācija pret iepriekšminētajām infekcijas slimībām tiks segta no valsts budžeta līdzekļiem.

Vienlaikus noteikumos precizētas prasības vakcinācijas iestādēm, kas veicinās atbilstošu vakcīnu uzglabāšanu un sekmēs vakcīnu racionālu pasūtīšanu un izlietošanu.

Lai vakcinācijas kalendārā no 2019. gada rudens iekļautu grūtnieču un mazo bērnu vakcināciju pret gripu, kā arī ieviestu citas izmaiņas nepieciešams papildu finansējums 2019.gadam - 195 304 eiro, 2020. gadam - 365 612 eiro un 2021. gadam - 359 296 eiro.

Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu VM noteikumu projektā iepriekš minētajiem pasākumiem 2019.-2021. gadam izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem papildu finansējuma pieprasījumiem likumprojekta "Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2019., 2020. un 2021. gadam" un likumprojekta "Par valsts budžetu 2019.gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

* Grozījumi Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumos Nr. 330 "Vakcinācijas noteikumi"

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI